Отопление с въздуховоди

Отоплението с въздуховоди е много добър начин за отопление, когато камината или устройството, което ползвате за отопление няма водна риза, но предлага монтиране на въздуховоди към него.

Какво точно представлява отоплението с въздуховоди?

Отоплението с въздуховоди е много стар начин за отопление, който се ползва отдавна не само в България, но и по света. Да кажем, че имате камина, но тя няма водна риза. Много лесно може да си я преправите и да си направите отопление с въздуховоди. Когато около тази суха камина облечете тръби достатъчно големи, че горещия въздух да не преминава през тях, а да върви през тях, то тогава тези тръби ако ги прекарате до друга стая, посредством вентилатора от камината, тя ще се затопля от въздуха преминаващ през тръбите.

Разбира се понякога това не е нужно. Ако имате специфичната идея за това да отоплявате жилището си с помощта на въздуховоди, има камини, които са проектирани специално за тази цел. Те са с куполи, към които може да сложите въздуховод, подобен на този, който хората ползват за външен или вътрешен комин. Тези камини са специализирани и отплението с тях е подобно на вентилация, усеща се много добре и върши чудесна работа.

Отопление с въздуховоди

Отопление с въздуховоди 2

Плюсове на отоплението с въздуховоди

Плюсовете на отоплението с въздуховоди не са много, но са значително и някои хора ги предпочитат пред стандартното отопление с радиатори. Пример за един такъв плюс е факта, че няма да Ви се налага да инвестирате в отоплителни уреди, подобно на радиатори или конвектори. Това така, защото за разлика от тези отоплителни средства, тук използваме цялата сила на отоплителното си съоражение (в случая камината с въздуховоди) и по този начин, не ни се налага да закупуваме други.

Ако вземем за пример една отоплителна система с радиатори за къща 120кв.м., частите необходими за нея могат да възлязат от 4000 до 8000лв., спрямо качеството на материалите, които изберем и цената за труд на майстора. От друга страна ако решим да се отопляме с камина, с въздуховоди, това, което ще трябва да инвестираме е само сумата за камината и комина към нея, както и въздуховодите, за стаите, които ще топлим. Това може значително да намали първоначалните ни разходи за отопление.

Друга положителна страна при отоплението с камина, с въздуховоди е факта, че няма да ни заемат място радиатори или конвектори. Всеки един от въздуховодите ще се спуска от дупка в гипскартона на апартамента или стаята ни и отоплението ще е вентилиращо. Няма да има конвектори ли радиатори по земята в стаите ни.

Тоест нека обобщим накратко.

1. По-ниска първоначална инвестиция в сравнение с останалите методи за отопление

Както вече разискахме по-отгоре, първоначалната инвестиция при отоплението с въздуховоди е много по-ниска в сравнение с отаналите начини за отопление.

2. Няма да заема това място, което биха заемали останалите методи за отопление

При останалите методи за отопление се налага да купите радиатори или конвектори, за да може да отоплявате помещенията. В този случай това няма да се налага, тьй като отоплението се извършва благодарение на вентилаторите, които ще обдухват топъл въздух през въздуховодите.

Минуси на отоплението с въздуховоди

Истината е, че когато мисля за минуси по отношение на начини за отопление винаги мога да се сетя поне за един. В случая това не е така и не се сещам за никакъв минус, когато говорим за отоплението с въздуховоди. Ако изключим факта, че трябва да имате предварително устроена система, която е подходяща за такъв тип отопление, отоплението с въздуховоди няма минуси.

Заключение

Ако искате да се отоплявате по този начин е хубаво предварително с имате изградена система подходяща за това. Това означава окачен таван, през който да може да преминат въздуховодите. Прекарайте въздуховодите предварително, за да може след това да ги скриете в окачения таван и те да останат незабелижими.

Друго не Ви е необходимо ако сте си предвидили преуствойството на дома си за отопление с въздуховоди. Купете камина по Ваш избор независимо дали на дърва или на пелети. Има фирми, които предлагат камини с въздуховоди, които може да са на пелети, а може да са и на дърва, това вече си е личен избор.