Отопление с конвектори

Конвекторите са устройства, които се използват за отопление както и за охлаждане по-същият начин както климатиците. Те са най-използвани заедно с отоплителни съоражения от типа на термопомпи, пелетни камини и други автоматизирани съоражения. Ако искате да разберете какво означава отопление с конвектори, четете нататък.

Какво представляват конвекторите?

Конвекторите са няколко вида. Има конвектори, които са чисто електрически, както и такива които се наричат вентилаторни конвектори се използват с горе-упоменатите методи за отопление.

Елекетрически конвектори са ясни. За тях няма да отделяме много време в излишни обяснения. Електрическите конвектори представляват устройства, които с помощта на електричество нагорещяват даден нагревателен елемент. От тях започва да се разнася топъл въздух, който затопля помещението, в което се намират. Доста често този тип конвектори са оборудвани и с вентилатор (перка), която да обдухва топлия въздух генериран от нагревателя.

От друга страна вентилаторните конвектори, които са пригодени да работят с вода, вместо с ток и по-този начин да участват в отоплителната система като алтернатива на радиаторното отопление, изглеждат по-различен начин. Те са оборудвани с управления, понякога монтирани, друг път изнесени. Управленията могат да бъдат и Wi-Fi, и да ги управлявате нито с дистанционно, нито с копчета от самото управление, а с Smart приложение от телефона си. Те са също така оборудвани с вход и изход за вода, по същият начин както и радиаторите. Топла вода преминава през конвектора в така наречената пита, а вентилатора отдолу обдухва питата. По-този начин в зависимост от водата преминаваща през конвектора, той може да действа като охлаждащ елемент или отоплителен елемент в Вашата инсталация.

 

Отопление с конвектори

Плюсове на вентилаторните конвектори

Както вече разгледахме в други статии като тази за термопомпите, разбрахме, че конвекторите са едни устройства, които са супер функционални, защото могат да бъдат ползвани както за отопление, така и за охлаждане.

Това е един огормен плюс, особени при къщи с по-големи квадратури, защото по-този начин спестявате от покупката на климатици за лятото. Единственият фактор, който е важен, за да може да използвате конвекторите си както за отопление, така и за охлаждане е да имате сонда. Това е така, защото трябва да може да вкарвате вода в конвекторите, която поддържа постоянна термпература, в случая около 10 градуса.

Конвекторите също така са по-мощни, за разлика от радиаторите. Има конвектори, които спряма температурната делта на водата могат да достигнат до 7 киловата в отоплителен режим. Това е доста повече от това, което би могъл да достигне един радиатор със същите размери, колкото конвектора.

Друг фактор, който също така трябва да имате предвид, когато купувате конвектори е, че за разлика от радиаторите те могат да изглеждат доста по-елегантни. Могат също така да бъдат вграждани в стените и да бъдат напълно или почти незабележими. Това е хубаво от гледна точка на естетическия вид на Вашият дом. Ако радиаторите не Ви харесва как излгеждат и търси алтернатива, може да разгледате за конвектори.

Нека да уточним по-накратко.

1. Могат да бъдат ползвани както за отопление, така и за охлаждане.

Както вече казахме конвекторите за разлика от радиаторите могат да бъдат ползвани и за охлаждане като ползвате студената вода намираща се под земята от сондата Ви. Когато студената вода циркулира през питата на конвекторите, вентилатора ще я обдухва и къщата ще Ви се охлажда доста добре. По-този начин спестявате и от покупка на допълнителни устройства за охлаждане под формата на климатици за лятото.

2. Има изключитлено елегантни варианти подходящи за всякакъв вид жилища.

Конвекторите за разлика от алуминиевите и панелните радиатори са най-различни видове и марки. Има слим варианти, които са подходящи за хора с по-изискан вкус, но също така и с по-дебеле джоб. Има също така и стандартни варианти на добри цени, които ще Ви свършат същата работа, която биха Ви свършили и по-скъпите модели. Има модели за външен монтаж, както и такива за вграждане. Някои от тях може да бъдат поръчвани без фабрично управление и да бъдат използвани с термостати и Wi-Fi приложения, което ги прави изключително удобни за някои хора.

3. Ако нямате пространство за радиатор, но Ви трябва енергия, конвектора е за Вас!

Доста често се случва на хората да не им достига пространство, за да заложат точно радиатора, който им е необходим. Да вземем пример със стая, която е 40кв.м. Радиатора, който трябва да сложите на такава стая е около 7,280 вата. Такъв радиатор няма, или дори и да има той ще е с височина минимум 600 и дължина около 2600. Дори и да решите да сложите два радиатора, всичко ще е ок, стига да имате място за това. В нашият пимер Вие нямате място, нито за един радиатор с дължина 2600мм, нито за два по 1400мм. Истината е, че имате 1500мм разстояние за отоплителен уред в стаята. Няма от какво да се притеснявате, има модели, които са точно 1440мм и са точно киловатите, които са Ви необходими, за да отоплите тази огормна стая.

Минуси на вентилаторните конвектори

Вентилаторните конвектори имат много плюсове, това е така. Но истината е, че имат и доста минуси.

Проблема при вентилаторните конвектори е, че особено в последно време, когато пиша тази статия – 26/07/2022г. цените са доста във въздуха спрямо това, което бяха преди две години. Ако пишех тази статия преди две години с две ръце щях да Ви кажа; майната им на радиаторите, вземете си конвектор, топли повече, струва почти колкото радиатора и ще ви стопли по-бързо. Но уви, това време вече го няма. Разликата между цената на един вентилаторен конвектор три киловата и един радиатор, особено панелен три колавата е огромна, имам предвид няколко стотин лева огромна. Така че това е единия минус на тези машинки, просто станаха скъпи за момента и си заслужават само и единствено ако наистина искате конвектор или ако радиатор просто няма да Ви свърши работата.

Другия минус е, че издават звук. Все пак има вентилатор, който трябва да обдухва топлината или хладината, която влиза в питата на конкветора. Това може да не е проблем за по-спокойните от нас, но за хора изнервящи се от абсолютно най-малкия звук като мен би било истинска агония, не само за душата, ами и за тялото. Безсънието не е готино нещо, особено ако си го причинявате сами. Разбира се има и ниско-шумни модели, но все пак издават звуци за разлика от стандартното отопление с радиаторите, но все пак да не забравяме, че радиаторите не могат да работят на охлаждане нали така?

Още един минус, който намирам в тези машинки е факта, че има електроника по тях. Наречете ме луд или както искате, но истината, че според мен електрониката в къщите и апартаментите и без това вече е прекалено много. Замислете се, колко много електроника имате вкъщи, необходимо ли е да слагате още?! Телевизор, рутер за Wi-Fi, телефон със сигурност, който Ви стои на на нощното шкафче, защото се пръскате да го цъкате преди да си легнете, антената на BulsatCom един етаж над Вас, защото просто нямаше как да не сложат огромна три-метрова антена 2 метра над главата ми… И това е минимума, защото съм сигурен, че някои от Вас имат и други джиджавки в стаята, в която спят. Сега след като изброих това, кажете ми необходимо ли да имате още една машинка с управление в стаята си?

Нека сега да уточним по-накратко.

1. Цените

Както вече уточнихме, за разлика от преди година-две сега цените на конвекторите са двойни от това, което бяха. Това за някои от Вас може да не е никакъв проблем, супер радвам се даже. Но истината е, че за повечето това е проблем и то голям. Разликите между панелен радиатор, който излъчва точно толкова топлина колкото Ви трябва, за да си отоплите помещението и един вентилаторен конвектор със същата отоплителна мощност е няколко стотин лева. Това си е половин заплата за някои от нас. Мерси ще пропусна поне аз за сега, може би след време ако забогатея ще си сложа конвектори, за момента варианта с радиаторите ми изглежда по-атрактивен.

2. Шума

Шума може да не пречи на тези от нас, които имат спокойствието на панда ядяща бамбука си в Китайска гора лъхаща на дървесина и спокойствие, докато бебетата й си играят на кой е по-силния, но аз не съм от тези. Истината е, че кучето пинчер на съседа ми ме буди, когато започне да лае, защото усеща, че наближава буря в Пловдив, която ще дойде чак след два или дори три часа. Сега си представете как бих се чувствал с устройство което прави бууу в стаята ми докато спя, мне мерси, ще пропусна. Естествено не искам да имате моята дума за достоверна, ако сте спокойно и нямате проблеми със съня и може да спите на климатик или други бухащи устройства, конвекторите са вече наистина тихи и не би ви създавало каквото и да било неудобство от гледна точка на шум.

3. Електрониката

Мисля, че ако сте прочели горните ми твъдения сами ще се убедите, че имаме достатъчно електронни уствойства, които ни заобикалят постоянно. Не знам, но мисля, че наистина не е необходимо да добавяме още едно към списъка при положение, че можем да го избегнем като използваме стандартните методи за отопление – радиаторите.

Заключение при отопление с конвектори

Истината е, че сами трябва да прецените за себе си дали искате да се отоплявате с конвектори или не. Те имат свойте плюсове, но имат и свойте минуси, както уточнихме по-отгоре. Трябва сами за себе си да прецените кое е повече от другото и да направите своят избор за нещата.

Ако имате стая, но нямате пространство то факта е ясен, трябва да сложите конвектор, за да може да стоите на топло през студените зимни месеци, които както знаем са много по-дълги от летните и едвам, едвам се провлачват. Но от друга страна ако го нямате този проблем и имате достатъчно място, за да сложите какъвто размер радитор си искате, силно Ви препоръчвам да си спестите парите и да си сложите радиатор.

Много хора смятат, че си слагат конвектори, защото могат да бъдат по-модерни. Те искат да могат да управляват всичко от жена си, до бидето в тоалетната през Wi-Fi. За такива хора мога да кажа, че вече има технологии, с чиято помощ може да управлявате и радиаторите си чрез Wi-Fi. Не е необходимо да инсталира сложна електроника с вентилатори, за да може да контролирате отоплението или охаждането си през телефона. Има смарт глави, интернет гейтуейове с чиято помощ може да превърнете и щорите си в изискан уред контролиран през телефона Ви.

Надявам се да вземете всички минуси и плюсове под внимание и все пак сами да претеглите везните, за да може да вземете правилното решение без обвинявате мен или себе си за допуснатата грешка от грешно избрания уред за отопление.

Пожелавам Ви успех в пазаруването!