Радиатори

Отоплението с радиатори е най-познатото отопление познато на човечеството още от времето на дядовците и бабите ни.

Какво представляват радиаторите?

Отоплението с радиатори представлява отопление, което се постига благодарение на устройства наречени радиатори. Те могат да бъдат няколко вида. Могат да бъдат панелни или още наричани стоманени и също така алуминиеви. Преди време можеше да се намерят и чугунени радиатори, но те вече отдавна не се произвеждат камо ли да бъдат използвани някъде. И все пак може да ги видите на места, където отоплителната система не е обновявана от осемдесетте години.

Какво са панелните радиатори?

Стоманен, панелен радиатор

Панелните радиатори или още наричани стоманени са радиатори, които са направени от стомана. Има много видове на пазара, които може да намерите, но Ви препоръчвам да внимаваме при покупката на радиатори. На външен вид всички модели могат да изглеждат еднакво, но вътрешно някои са много по-качествени от други. Това е така, защото някои панелни радиатори са направени от много малко панели от вътре, докато други с дву или дори три-панелни.

Лесен начин за това да разберете дали радиатора, който Ви предлагат е качествен е като го вдигнете. Един радиатор особено панелен, колкото повече тежи, толкова повече това говори за качеството му, защото това означава, че има повече линии вътре в него. Ако от друга страна Ви е лекичък в сравнение с друг, който сте пробвали, значи сте попаднали на китайки, евтин вариант с едно панелна линия отвътре. Не че ще му стане нещо, но киловатите, които един такъв радиатор излъчва в сравнение с другия са много по-малко.

Искам да направя много важно уточнение при панелните или като цяло метални части. Колкото и качествен да е един панелен радиатор, той е качествен само ако се намира в помещение, в което няма влага. На клиентите често казвам, че няма значение дали ще си купят алуминиеви радиатори или панелни. Ако нямате парички не инвестирайте излишно в алуминиеви глидери, освен ако съпругата Ви изрично не държи на естетическата гледка при алуминиевия радиатор. Истината е, че и двете версии на радиатора си имай свойте плюсове, но и минуси.

Но каквото и да става не си слагайте метална лира в банята, особено ако е директно до душа Ви. Причината, поради която не трябва да правите подобно нещо е, защото метала за разлика от алуминия корозира и след 3 години ще трябва да я изхвърлите. Каквото и да правите, търсите ли лира за банята, тя задължително трябва да е алуминиева. Не се подлъгвайте да си купувате метална лира, само защото ще спестите малко пари. Алуминиевата лира е на практика вечна и си заслужава инвестицията, която ще дадете.

Панелните радиатори могат да бъдат най-различни размери спрямо Вашите нужди от топлинна енергия. Обикновенно се различават със следните размери по височина:

300, 400, 500, 600, 800, 900

И със следните размери по ширина:

400, 500, 600, 800, 1000, 1200, 1400, 1600, 1800, 2000, 2200, 2400, 2600

Какво са алуминиеви радиатори?

Алуминиеви радиатори

Алуминиевите радиатори са също радиатори, които за разлика от панелните или още наричани стоманени радиатори са направени изцяло от алуминий. За разлика от горе-споменатите радиатори тези са направени от глидери и обикновенно се продават в кашони по 10. Малко са фирмите, които Ви предлагат сглобки, обикновенно това си е работа на майстора, който ще Ви прави инсталацията. Но дори и да нямате майстор и да искате Вие да си слагате, може да си купите готов ключ, или да си направите такъв при стругар.

Ключ за сглобяване на алуминиеви глидери

Алуминиевите радиатори се различават с това, че има различни размери във височина. Спрямо височината всеки глидер отделя различни киловати топлина. Обикновенно ширината на един глидер е 80мм. Десет глидера са 800мм или 80см. В ширина. Може да намерите и дълги глидери ако нямате пространство в помещението, в което ще ги поставяте. Има глидери високи и по два метра. Но имайте предвид, че колкото повече се изкачвате нагоре откъм височина след 800мм., толкова по-скъпи стават глидерите.

Плюсове и минуси при различните видове радиатори

Всеки един от горе изброените видове радиатори има своите плюсове и минуси. Пример за това е факта, че панелните радиатори загряват по-бавно от алуминиевите, но и много по-бавно изстиват. Това е показен фактор при отоплението с дърва, защото е важно, когато сложите последното дърво преди да си легнете да знаете, че то ще тлее и радиаторите ще изстиват бавно. По-този начин къщата Ви ще остане затоплена до сутринта. Докато при алуминия няма да е така.

Алуминиевите радиатори се затоплят по-бързо, но също така и по-бързо изстиват. Те са по-подходящи за домове, в които отоплението е автоматизирано и постоянно, както при камините на пелети, котел на газ, котел на ток или друго автоматизирано съоражение използвано за отопление.

Истината е, че който и вариант да изберете няма да сбъркате. И двата варианта радиатори ще стоплят дома Ви стигат да са изчислени както трябва.

Как да изчислим какви радиатори са ни нужни, за да стоплим дома си?

Преди да направите необходимата покупка на радиатори за дома си е много важно да изчислите какви радиатори са Ви необходими, за да може да стоплите дома си. Това е така, защото ако вземете по-малки радиатори от това, което Ви трябва, стаите Ви ще останат студени, а ако вземете прекалено големи радиатори, може да Ви е прекалено топло.

Основно правило при отоплението с радиатори, на което държат повечето фирми за отопление е 200 вата на квадрат. Пример мога да Ви дам със следното. Представете си, че имате три стаи и една баня за отопление. Имате хол и кухня в едно, спалня, детска и баня. Хола и кухнята са 40кв.м. Ако го смятаме по 200 вата на квадрат това са 8 киловата или 8000 вата. Това е голяма стая и ни трябват големи радиатори. Ако ще взимаме алуминиеви глидери, те са обиквенно от 130 до 290 вата на глидер според зависимост от височината на глидера. Но в случая ще вземем пример с марката Fondital и височина 600мм. В нашият вариант глидера е 170 вата при температурна делта на водата от 50 градуса. В случая ще ни трябват 114 глидера, за да можем да отоплим помещението. Това е прекалено много за един радиатор, затова стискаме палци, когато е правен архитектурния план да е измислено така, че да има къде да се сложат радиаторите. Разделяме ги на четири радиатора някъде, като гледаме да са на равни разстояния един от друг, за да може топлината по равномерно да се пренася. Това са по 28 глидера на радиатор. Останалите стаи ги правим по същият начин.

Истината е, че за тази огромна стая от 40 квадрата силни бих препоръчал отопление с конвектори, тьй като там ще е много по-лесно да се сложат един или два конвектора, които да покрият необходимостта от 8000 вата, вместо да се слагат толкова много глидери.

Някои хора ги смятат нещата по друг начин. По-скоро по-правилния начин. Това се случва като изчислите квадратурата на всяка една от стените и прозорците и сметнете топлозагубите им. Няма да изпадам в детайли, ако желаете повече информация в интернет има много статии за това как се изчислява детайлно топлопроводимост на стени и така нататък.