Подово отопление

Подовото отопление, известно още като лъчист под, е вид отопление на помещения, при което топлината се осигурява от тръби, монтирани в подовете на стаите. Терминът “лъчист под” се отнася до факта, че топлинните лъчи се движат през открити пространства, затопляйки обекти по пътя си, вместо просто да затоплят въздуха в стая като конвенционална пещ или котел с принудителен въздух. Лъчистите подови системи могат да се използват като допълнение към други видове системи за отопление на помещения или могат да се използват като самостоятелни отоплителни средства.

Различни видове подово отопление

Що се отнася до електрическото подово отопление, има два вида системи: лъчисто и подплочно. Лъчистите подови отоплителни системи използват електричество за директно затопляне на пода, докато системите под плочки го използват за индиректно загряване на керамични или каменни плочки. В тази статия ще се съсредоточим върху системите за лъчисто подово отопление.

Как работи електрическото лъчисто подово отопление? Електрически лъчистите подове имат мрежа от пресичащи се проводници, минаващи под пода. Когато електричеството протича през тези проводници, то създава топлина, която след това се прехвърля към предметите и хората в стаята чрез инфрачервени вълни. Топлината, излъчвана от пода, е подобна на тази от слънцето – тя е фина, но равномерно разпределена в цялото пространство.

Лъчистите подове са ефективен начин за отопление на стая, защото не разчитат на конвекция – циркулацията на въздуха около стаята, която може да създаде петна от течение. Те също така са по-добри за хора с алергии, защото няма циркулиращ въздух, който да вдига прах и полени, освен ако температура не се повиши над 29 градуса C.

Има два основни типа лъчисти подови настилки: хидравлични (наричани още мокри) и електрически (сухи). Хидравличните системи циркулират гореща вода през PEX тръби под подовете, докато електрическите лъчисти подове имат електрически нагреваеми проводници, вградени в постелки или подложки, които лежат под вашия завършен подов материал. И двата варианта предлагат равномерна, комфортна топлина с много малко необходима поддръжка, след като бъдат инсталирани.

Ако обмисляте да добавите лъчиста топлина към дома си, ето няколко неща, които трябва да имате предвид:
-Размер и оформление на вашия дом: По-големите домове или тези с отворено оформление може да изискват повече от една зона или отделни термостати за ефективно управление на различните зони.

– Видът на завършващата подова настилка, която имате или планирате да инсталирате: Някои материали – като килими – са лоши проводници на топлина и няма да работят добре с лъчисти подове. Други – като плочките – пренасят топлината по-лесно, но могат да станат твърде топли, ако не са правилно изолирани от вградената кабелна подложка отдолу. Не забравяйте да обсъдите вашите опции за завършване на подовата настилка както с монтажника, така и с производителя, преди да продължите с монтажа.

-Климатът, в който живеете: Лъчистите подове осигуряват постоянен фон Топлина, която може да помогне за компенсиране на внезапните температурни промени, дължащи се на метеорологичните условия навън, което ги прави идеални за домове с течения в по-студен климат Но ако живеете някъде с дълги лета и високи нива на влажност, може да искате проучете други опции за охлаждане като вентилатори с кръстосана вентилация, преди да изберете подово отопление.

Електрическо подово отопление – как работи?

Системите за електрическо подово отопление стават все по-популярен начин за отопление на дома. Много собственици на жилища са привлечени от равномерната, комфортна топлина, която осигуряват тези системи. Но как работят системите за електрическо подово отопление? Прочетете, за да научите повече за това как тези иновативни системи могат да поддържат дома ви топъл и уютен през цялата зима.

Системата за електрическо подово отопление се състои от два основни компонента: постелка или кабел, който се поставя под подовата настилка, и термостат, който контролира температурата на системата. Постелките или кабелите са свързани към електрическа верига и докато електричеството протича през тези елементи, те започват да генерират топлина. След това тази топлина се излъчва нагоре във вашето жизнено пространство, осигурявайки нежна, лъчиста форма на топлина.

Едно от най-големите предимства на системата за електрическо подово отопление е способността й да бъде зонално контролирана. Това означава, че можете да изберете да отоплявате само определени зони от дома си, като хола или спалнята, като същевременно поддържате други зони по-хладни. Това може да ви спести пари от сметките ви за енергия, като ви позволява да насочвате само към пространствата, които използвате най-често. И тъй като не са необходими канали или вентилационни отвори с този тип система, тя също може да помогне за намаляване на праха и алергените във вашия дом.

Ако обмисляте система за електрическо подово отопление за вашия дом, важно е да се консултирате с квалифициран монтажник, който може да ви помогне да определите дали този тип система е подходяща за вас и да се увери, че е инсталирана правилно. Веднъж инсталирана, системата за електрическо подово отопление осигурява години на работа и комфорт – което я прави разумна инвестиция за всеки собственик на жилище, който иска да се наслаждава на уютни зими.

Електрическо подово отопление

Водното подово отопление – как работи?

Водното подово отопление е различно от електрическото. За разлика от него тук имаме тръби, обикновенно PEX тръби, през които минава топла вода. За разлика от останалите системи за отопление, тук водата не е необходимо да е повече от 29°C. Даже обратното, колкото по-топла е водата преминаваща през подовото отопелние на Вашият дом, толкова по-зле. Защо може би ще попитате, ами, защото след 29° нагоре, топлината от подовото отопление започва да вдига прах. Това не е полезно нито за Вас самите, нито за близките Ви. Затова се смята, че оптималната температура за подово отопление е 29° – 35°C, не повече. Това се отнася и за електрическото подово отопление, хубаво е настроите термостата си така, че температурата да не се повишава повече от 35°C.

След като вече разбрахме каква е разликата между водното и електрическото подово отопление, нека разберем с какво точно е по-различно освен от това, че по него минава топла вода, а не ток.

Ами например, различното е, че Ви трябва колектор. Колектора е устройство, през което ще минава водата, а кранчетата от този колектор ще разпределят водата по-отделно за всяка от Вашите стаи. Ако дадем за пример, че имате в къщата 4 стаи, то колектора трябва да е с 4 отвора, за да може 4 линии да минават през стаите. Допълнително за колектора ако искате да го направите както трябва са Ви нужни ел.задвижки. А също така и термостати. С помощта на тези устройства, ще може да контролирате температурата във всяка една от стаите по-отделно. Когато температурата в дадена стая достигне желана от Вас температура, термостата ще изпрати сигнал на ел.задвижката и тя ще затвори кръга.

Подово отопление

Това, което виждате на снимката е точно това, за което Ви говоря. Виждате тръба PEX, която минава през “пъпките” на изолационния панел. Тръбата тръгва от колекторна кутия, която служи за прикриване на самия колектор. А в колекторната кутия се намира колектора с помпената група, кранчетата, дебитомерите и ел.задвижките. На стената на колекторната кутия за изобразени термостати.

Ползите от подово отопление

Има много предимства да имате подово отопление във вашия дом. Може би най-очевидната полза е повишеното ниво на комфорт, което може да осигури. Когато температурите навън са ниски и рязко падат, влизането в топъл дом може да бъде огромно облекчение. Но освен да направи дома ви по-комфортен, подовото отопление може също да увеличи стойността на вашия имот и да подобри качеството на въздуха в помещенията. Ето по-отблизо всяко от тези три предимства:

1. Комфорт

Подовото отопление се разпределя равномерно в цялата стая и не изисква принудителен въздух, както някои други методи за отопление. Това означава, че в стаята няма студени точки и няма да се притеснявате за прах или алергени, които циркулират във въздуха. Освен това, тъй като подовото отопление се нагрява от земята, то естествено имитира топлината, с която телата ни са свикнали, което го прави изключително удобно.

2. Стойност
Инсталирането на подово отопление всъщност може да увеличи стойността на вашия дом, като го направи по-енергийно ефективен и удобен. Ако живеете в район с високи разходи за енергия, потенциалните купувачи ще са готови да платят повече за дом, който използва по-малко енергия – и точно това прави подовото отопление. Всъщност, според много фирми,

“отоплените подове могат да използват 10% до 25% по-малко енергия от традиционните системи с принудителен въздух… и 50% по-малко от системите с лъчиста основа с електрическо съпротивление.”

Така че не само ще спестите пари от сметките си за енергия всеки месец, но можете също така да видите добра възвръщаемост на инвестицията, ако някога решите да продадете дома си.

3. Качество

Освен че е удобно и ефективно, подовото отопление може да помогне и за подобряване на качеството на въздуха в помещенията. Тъй като няма вентилационни отвори или канали, необходими за този тип отопление, има много малка възможност прахът, цветният прашец, пърхотът на домашни любимци и други алергени да циркулират във въздуха. Това може да бъде голямо облекчение за страдащите от алергия или всеки с астма. Това естествено важи само не вкарвате вода с по-висока температура от 35° C, както писах по-горе. Ако го направите, със сигурност ще имате проблеми с праха във въздуха.

Ако обмисляте да добавите подово отопление към дома си, важно е да работите с професионалист, който може да ви помогне да определите най-добрия тип система за вашите нужди и да я инсталирате правилно. Но ако търсите начин да увеличите комфорта и ефективността в дома си, подовото отопление определено си заслужава да бъде обмислено.

Кой тип подово отопление е най-подходящ за Вашия дом?

Това самите Вие трябва да прецените. Истината е, че няма значение кой от двата варианта за подово отопление ще изберете. Електрическото подово не е лошо, ако не Ви се занимава с водни помпи, устройства като термопомпи и така нататък то е по-добрият избор за Вас. От друга страна ако вече имате или ще имате инсталирано съоражение като термопомпа, електрически котел, газов котел или нещо друго подходящо за подово отопление, то тогава по-добрия вариант, на който може да се спрете е водното подово отопление.

Как да инсталирате система за подово отопление

Истината е, че си е работа. И ако не сте я правили преди е хубаво да си намерите поне приятел, който го е правил, за да може да Ви спести редица главоболия. Но пък имате мен, така че поне нещо имате, не е като да нямате нищо. Така че нека започнем.

За да направим подово отопление или каквото и да било отопление всъщност, първото нещо, което ни трябва е отоплително съоражение. Тоест трябва ни машина, която да произвежда топла вода. Още от сега Ви казвам, че котли или камини на твърдо гориво не са вариант. Не че не може да стане, но е сложно и дълго да Ви го обяснявам как ще стане. Всъщност даже не и сложно, достатъчно е да сложите един 200 – 300 литров буфер, през който камината или котела да въртят водата и тогава едва да го пускате в подовото, но това е за друга страница и за друго време. За целите на урока ще кажем, че няма да сте с камина или котел на твърдо гориво.

Подходящи устройства за подово отопление са следните, като не са изброени специфичен по оптималност ред, или по какъвто и да било ред всъщност.

1. Термопомпа

Термопомпата е много подходяща за подово отоплние. Всъщно майсторите предимно това правят, когато инсталират термопомпа. Това е устройство, което така или иначе не произвежда високи температури, стига не е високо-температурна. По този начин тази машинка става най-ефективна с подово отопление и конвектори. Попринцип почти винаги подовото отопление върви ръка за ръка за конвекторите, това е така, защото често подовото се използва за отопление, за конвекторите могат да служат като помощни устройства в по-студените зими. Също така може да ги ползвате за охлаждане през лятото.

2. Електрически котел

Също както термпомпата, електрическия котел е машинка, която е крайно подходяща за подово отопление. Защо ли? Защото електрически котел харчи ток. Колкото по-малко имате нужда да загреете водата, която ще ползвате за отопление, толкова по-малко ток ще изхрачите, защото толкова по-малко котела ще се товари. Има логика като се замислите, нали?

Електрическия котел също така си има вградени термостати и защити, ще може да настройте точно на колко искате водата да влиза в подовото Ви отопление. Ако искате 29° C – добре. Искате 33° C? Тогава също няма проблем. Затова и той е много подходящ метод за отопление с подово отопление.

3. Газов котел

Газовия котел е устройство, което също е вградени защити и механизми за настройване на температурата на водата. Той също е много полезен при отопление на пода с подово отопление. С негова помощ също ще може да направите водата, която влиза в подовото отопление на каквато температура пожелаете без да се притеснявате от каквото и да било.

4. Алтернативен източни на подово отопление

Горе вече Ви споменах, че не е добра идея да ползвате подово отопление ако къщата Ви се топли с камина на дърва или котел на твърдо гориво. Това така, защото в подовото отопление е хубаво водата, която влиза да не е повечет от 35° C. И като казвам 35° C, имам предвид, че и това е много, това е максимума, който е допустим. Всичко останало е чиста гавра със здравословното Ви състояние. Подово отопление, в което влиза вода повече от тази температура, не само е вредна за здравето Ви, защото със сигурност ще започне да дига прахта от земята, но също така е опасна за самата система. Тръбите, които се използват за подово отопление, поне тези, които са предназначени за това, не са пригодени да издържат на високи температури, каквито влизат в радиатори или конвектори. Като цяло високата температура не е опасна само за тръбите, но за Вашата подова настилка. Високите температури могат да развалят подовата Ви настилка.

Въпреки всички неща изброени горе, има алтернативни начини за подово отопление. Попадал съм на много интересни работи, насред които и подово отопление, циркулиращо с вода от буфер/бойлер. Да напълно възможно, правят го  хората. Да кажем, че имате буфер, който 200 или 300 литров. Съвсем спокойно може да да му пуснете една връзка, която да циркулира в подовото отопление, което сте изградили. По този начин, може да сложите термостат и да контролирате кога помпата за подовото отопление ще тръгва и кога ще спира. По този начин няма да се притеснявате, че в подовоти ви отопление ще влезе вода с по-висок градус от 35° .

След като разбрахме кои са основните източници, които можем да ползваме за изграждане на нашето подово отопление, нека всъщност видим как да го направим какво ще ни е нужно.

По-отдолу ще изброя нещата, които са Ви необходими, за да изградите подовото си отопление.

1. Фибран или изолационен панел.

Още от сега искам да Ви информирам, че фибрана си върши перфектна работа. Малко повече играчка е, защото трябва да намерите начин да хванете тръби за него, но си има скоби, които вършат перфектна работа. Казвам Ви го, защото наблюдавам, че много хора се хвърлят на изолационен панел. Той не е лош, но е много по-скъп от фибрана. Майсторите обикновенно го ползват, защото не ги интересува, че ще натоварят клиента. Те искат просто на тях да им е по-лесно. И то им е по-лесно, но истината е, че не кой знае колко по-добър от фибрана, а със сигурност така Ви го представят, за да могат да обосновят много пари, които ще трябва да дадете за изолационния панел.

Ако все пак решите да дадете повече парички за изолационен панел, не се хвърляйте на нещо скъпо, само защото си мислите, че имате нужда от него. Много хора ме питат за оферти за изолационни панели повече от 20мм дебелина на стиропора, нямате нужда от повече и 20мм са Ви достатъчни.

Това е първото нещо, което ще Ви е необходимо. Без него не може. Идеята е, че изолацията няма да позволява на температурата да бяга надолу. Вместо това ще може да върви само нагоре.

2. Тръба

Без тръба няма как да минете, нали все пак ще правим подово отопление. Някои майстори взимат тръба с алуминиева вложка, която се ползва за стандартното парно. Една фирма даже ми спомена, че е направила тестове с такава тръба и тя даже имала по-голяма топлопроводимост, отколкото специализираната за подово отопление. Това, което аз ще Ви кажа е, не го правете. Вземете си специализирана тръба за подово отопление, за да Ви е мирна главата, а не после да се чудите, ама защо така. Има доста тръби на пазара, има италиански, немски, има на Oventrop, както и на Hertz, така и на Rehau. Няма никакво значение ако ме питате мен, стига да е направена за подово отопление, вземете каквато тръба искате.

3. Арматура

Ще Ви трябват всички необходими части, за да сглобим колектора за подово отопление.

  • Колекторна кутия с размери в зависимост от кръговете. Кранчето е 5см обикновенно. 5 стаи, 5 кръга. 5х5=25. по 10см от едната страна и 10 от другата реверанс за холендрови кранове и накрайници за обезвъздушители = 45см / взимаме 500мм, за да ни е оптимално и да можем да работим свободно. Но дори да вземем 450мм пак ще ни свърши работа. Дали да е за вграждане или за открит монтаж си решавате Вие в зависимост от това дали ще я вграждате в стена или ще се вижда.
  • Колектори също ще ни трябват. Сега тук е момента, в който трябва да решите как ще го правите, както трябва или ще минавате метър? Питам Ви, защото попринцип подово може да се направи много лесно и с обикновенни колектори и с обикновенни кранчета, но тогава нямате лукса от автоматични процес, който може да имате с термостатите и ел.задвижките. Ако искате евтина работа вземете си обикновенни колектори за топла и за студена вода. Ако искате да го направите както трябва, питайте за колектори с дебитомери и възможност за добавяне на ел.задвижки. С тези колектори не само ще имате автоматични процес, който би трябвало да искате да имате при подово отопление, но също така с помощта на дебитомерите ще може да контролирате налягането в стаите. По-този начин няма да имате проблем при различните размери на стаите, защото ще може да нагласяте колко вода, къде да отива.
  • Ако сте избрали по-хубавия вариант на колекторите, ще Ви трябват също така ел.задвижки и адаптори за Ф16. Електрическите задвижки ги зимате спрямо броя на кръговете, 5 кръга, 5 ел.задвижки. А адапторите трябва да са 10, защото на практика имаме 5 влизащи и 5 излизащи.
  • Стайните термостати са нещо, което също не трябва да забравяме. Изберете възможно най-евтиния вариант, ако не искате нещо супер шантаво като римоут гейтуейове и Wi-Fi шини, които да контролират ел.задвижките. Каквито и термостати да вземете ще Ви вършат работа.
  • Циркулационна помпа
  • Холендрови кранове, за да можем да спрем крана и да правим ремонти по колекторното табло ако такова нещо се наложи.
  • Накрайници с изпразнителен кран, ако ще празним и пълним от там, също така и автоматични обезвъздушители.
  • Ако сме избрали фибран за изолация ще ни трябват и такер скоби, за да можем да хванем тръбата за фибрана.

Това е в общи линии всичко необходимо за инсталацията на нашето подово отопление.

Все пак ако Ви е за първи път Ви препоръчвам да започнете като направите една стая първо, за да може имате някакъв опит след като решите да направите цял апартамент или къща. Още по-добре би било ако имате средства и си наемете човек с опит, за да го направи вместо Вас.