Електрическа камина

Електрическа камина е отличен начин да добавите топлина и атмосфера към Вашия дом. Тези модули са лесни за инсталиране и могат да бъдат включени във всеки стандартен контакт. Електрическите камини използват LED технология, за да създадат реалистичен ефект на пламъка, а някои модели дори предлагат настройки за топлина, по този начин можете да се насладите на топлия блясък на огъня, едновременно с това да повишите температурата в стаята.

Какво представлява електрическата камина?

Електрическата камина е вид електрически нагревател, който симулира традиционна камина. За разлика от истинската камина, електрическата камина не произвежда пламъци или топлина сама по себе си. Вместо това той използва електричество за захранване на набор от намотки, които генерират топлина. След това тази топлина се използва за затопляне на въздуха в стаята, подобно на традиционната пещ, но все пак различно.

Използването на електрическа камина има няколко предимства пред истинската. Като за начало, те са много по-лесни за инсталиране и могат да бъдат поставени във всяка стая на Вашия дом. Освен това, те са много безопасни за използване, тъй като няма открити пламъци. И накрая, те са по-енергийно ефективни от истинските камини, тъй като използват електричество само за генериране на топлина.

Ако се интересувате от закупуване на електрическа камина, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо, не забравяйте да изберете такъв уред, който отговаря на стила на Вашия домашен декор. Второ, помислете за размера на уреда и се уверете, че той ще може да затопли достатъчно пространството, което искате. И накрая, помислете как ще захранвате уреда. Повечето изискват или 120-волтов контакт, или 240-волтов контакт за правилна работа.

Електрическа камина

Как да изберем електрическа камина

Когато става въпрос за избор на електрическа камина, има няколко неща, които трябва да вземете предвид. Ето няколко съвета как да изберете правилната електрическа камина за Вашия дом:

1. Помислете за размера на стаята.

Размерът на стаята ще диктува размера на камината, от която се нуждаете. Ако имате голяма стая, ще Ви трябва по-голяма камина. И обратното, ако имате по-малка стая, ще ви трябва по-малка камина. Причината за това е, че в завимост от квадратурата на стаята трябва да изберете дадените киловати камина. Обикновенно камините излъчват повече киловати ако са по-големи. Това не важи за всички отоплителни съоражения, а предимно за камините на ток.

2. Обмислете бюджета си.

Колко пари сте готови да похарчите за електрическа камина? Имайте предвид, че цените могат да варират от стотици до хиляди левове. Има много красиви камини, които действителност си заслужават парите, но са много скъпи. Ако търсите нещо, с което просто да си стоплите стаята, не е нужно да инвестирате много средства. Но пък от друга страна ако къщата Ви е напрвена от дизайнер, то би било удачно камината, която купувате да е доста красива, тогава може да отделите малко повече парички.

3. Помислете за стила на камината.

Днес на пазара има много различни стилове електрически камини. От традиционен до съвременен, със сигурност ще има стил, който отговаря на Вашия вкус.

4. Помислете за разходите и изискванията за монтаж.

Когато става въпрос за инсталиране на електрическа камина, може да има някои разходи (в зависимост от това дали го правите сами или наемате някой). Уверете се, че сте включили тези разходи в бюджета си, когато вземате окончателното си решение. Под разходи за инсталиране имам предвид, че ако ще я вграждате някъде, може да се наложи да наемете човек, който да направи гипскартона, самата камина обикновенно няма нужда от нищо повече от един контакт.

Предимствата на електрическа камина

Електрическата камина е чудесна алтернатива на камината на дърва или камината на пелети. Ето някои от предимствата на електрическата камина:

1. Без бъркотия 

Има много предимства, които идват заедно с използването на електрическа камина, за разлика от печката на пелети или печката на дърва. Едно от основните предимства е, че няма бъркотия! Електрическите камини не произвеждат пепел, така че няма нужда да се притеснявате за почистване след употреба. Това може да бъде голямо облекчение за тези, които може да не искат да се справят с неудобството да се налага постоянно да почистват след печката си.

2. Без дим – Електрическите камини не произвеждат дим, така че няма да се притеснявате за проветряване на дома си.

Електрическите камини имат много предимства пред традиционните камини на пелети и камините на дърва. Едно от най-големите предимства е, че електрическите камини не произвеждат дим. Това означава, че няма да се притеснявате за вентилиране на дома си, което може да бъде неприятно с традиционните печки. Също така имайки предвид, че няма дим, няма да има нужда да се притеснявате от изграждането на комин, ако нямате такъв. Но дори и да имате, няма да се занимавате с изграждане на вътрешния комин с иноксови елементри, които да свържете към основния бетонен комин. Това са също разходи, които трябва да предвидите при стандартните камини.

Този вид камина е много подходящ за хора с алергии и с проблеми в белите дробове, точно защото не произвеждат никакъв пушек.

3. Лесни за използване – Електрическите камини се включват и изключват лесно и можете да регулирате температурата с натискане на бутон.

Когато става въпрос за лекота на използване, електрическите камини са трудни за победа. Те не изискват дърва или пелети и могат да се включват и изключват с натискане на бутон.

4. Безопасни за деца и домашни любимци

Тъй като електрическите камини не излъчват истински пламъци, те са безопасни за домове с малки деца и домашни любимци. Електрическите камини осигуряват цялата атмосфера и топлина на традиционна камина без никакви опасности.

Да обобщим ползите от електрическата камина

Електричеството е широко достъпно, така че няма нужда да се притеснявате за снабдяване с гориво. Електрическите камини също са много лесни за инсталиране – всичко, от което се нуждаете, е контакт! Много модели се предлагат с дистанционни управления, така че можете да регулирате температурата и височината на пламъка от комфорта на Вашия диван. Електрическите камини са изключително ефективни, осигурявайки около 99% преобразуване на топлината. Това означава, че почти цялата топлина, генерирана от камината, ще остане във вашата стая, правейки я прекрасна и топла. Електрическите камини са много безопасни, тъй като няма риск от емисии или отравяне с въглероден окис и се охлаждат бързо след изключване.

Някои модели дори имат ключалки за безопасност за деца, за да предотвратят приближаването на малките пръсти твърде близо до източника на топлина. И накрая, електрическите камини създават много малко шум, когато се използват, което някои хора намират за по-успокояващо от пукането на печка на дърва или тропането на пелети в пепелника.

Естествено всяко нещо си има и недостатци. Електричеството не е безплатно – използването на електрическа камина може да бъде доста скъпо, ако се използва често. Първоначалната цена за закупуване на електрическа камина също може да бъде по-висока от тази на модел на дърва. Електрическите камини не осигуряват същата визуална привлекателност като традиционните, работещи на дърва, тъй като са склонни да изглеждат по-„пластмасови“ и им липсват реалистичните пламъци, които се срещат в моделите на пелети и дърва. Ако цената не е проблем и Ви харесва идеята да не се налага да се занимавате с закупуване или съхранение на гориво, тогава електрическа камина може да бъде идеална за Вашия дом. Въпреки това, ако искате това автентично усещане (и миризма!), тогава истинска печка на дърва или пелети вероятно е това, което търсите. И все пак по детайлно ще разгледаме недостатъците на електрическата камина малко по-отдолу.

Недостатъци на електрическата камина

Има няколко недостатъка на електрическата камина, които трябва да се имат предвид, когато се сравнява с други видове камини.

1. Те не са толкова реалистични

Електрическите камини просто не могат да се конкурират с истинските, когато става въпрос за външен вид. Има нещо в камината на дърва или пелети, която просто изглежда и се чувства по-автентична. Електрическите модели също са склонни да имат по-малко убедителни “пламъци”.

2. Не са толкова добри в отоплението

Въпреки че електрическите агрегати изминаха дълъг път през последните години, те все още не са толкова добри, колкото печките на дърва или пелети, когато става въпрос за отопление на Вашия дом. Електрическите модели често се използват повече за атмосфера, отколкото за реална топлина. Другото, което е, че при електрическите камини все още не съм виждал модел с водна риза. Това означава, че сте ограничени да отопляте само помещението, в което се намира камината. Ако искате да топлите и други помещения с помоща на радиатори да кажем, ще ви трябва различно съоражение от камина на електричество.

3. Те могат да бъдат по-скъпи за използване

Да си кажем истината в очите, цените на тока се менят постоянно. Не че това не важи за останалите горива, но цените на тока са велична, която попринцип плаши хората от много време. Причината за това е, защото сме свикнали да живеем на ток и без него трудно можем да се справяме. Камините на ток може да станат по-скъпи за използване от камините на пелети или дърва, особено ако се използват доста често.

Примерно ако камината е 2000W и работи постоянно, за да топли помещението, в което се намира. Със сегашната цена на ток 0,24013лв. за киловат, това означава, че камината ще Ви гори по около 0.48лв. на час. Ако го сметнем за 6 часа работа, това са си почти 3лв. Ако така работи в продължение на 30 дни, това са 86лв. Но това разбира се е калкулирано само за шест часа работа, а в студените зими бъдете сигурни няма как да се стоплите само 6 часа на ден :). Особено ако това е помещението, в което обикновенно стоите.

Как работят електрическите камини?

Електрическите камини стават все по-популярни в домовете в цялата страна. Но как работят те? Тук ще разгледаме как работят електрическите камини.

Електрическите камини използват електричество за генериране на топлина, която след това се използва за затопляне на стаята.

Повечето електрически камини имат два основни компонента – „запалка“ и „вентилатор“. Огнището е затворено пространство, където са разположени действителните нагревателни елементи и електрически крушки. Комплектът за трупи е реалистично изглеждащ набор от фалшиви трупи, които седят пред горивната камера. Когато включите електрическата си камина, крушките ще се нагреят и ще започнат да светят, създавайки илюзията за пламъци. Трупите са обикновенно рисунки нарисувани върху самата камина.

Кутията:

Тук се случва магията. Горивната камера е съставена от нагревател, който се нагрява от електричество, преминаващо през него. Докато електричеството преминава през нагревателя, той излъчва топлина, която затопля пространството, в което се намира камината.

След като нагревателя се загрее, вентилатора е устройството, което служи за обдухване на топлия въздух в помещението, в което се намира камината Ви.

Обвивката на камината:

Обвивката помага за задържане и отразяване на топлината от камината във Вашата стая за още повече топлина. Освен това осигурява безопасна бариера между вас и нагревателя.

Безопасни условия за работа с електрическа камина

Въпреки, че споменахме, че за разлика от останалите отоплителни съоражения, в които има действителен огън, това е по-безопасно, все пак е редно да споменем, че също трябва да се внимава с някои неща, при използването на електрическа камина.

Когато става въпрос за електрически камини, безопасността винаги трябва да бъде основен приоритет. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да защитите Вас и Вашето семейство, когато използвате електрическа камина:

1. Винаги четете внимателно инструкциите на производителя, преди да използвате вашата електрическа камина. Това ще ви помогне да разберете как работи камината и как да я използвате безопасно.

2. Уверете се, че зоната около камината е чиста от всякакви запалими материали като килими, мебели, завеси и др.

3. Никога не оставяйте вашата електрическа камина без надзор, докато се използва. Не забравяйте да я изключите, когато приключите с използването му.

4. Не използвайте удължители с вашата електрическа камина. Ако трябва да използвате удължителен кабел, уверете се, че той е предназначен за тежка употреба и не е протрит или повреден по какъвто и да е начин. Все пак това е съоражение, по което преминава значително количество електричество.

5. Дръжте децата и домашните любимци далеч от вашата електрическа камина, когато се използва. Те могат да се изгорят, ако докоснат горещата повърхност или могат да съборят уреда и да стане пожар причинен от късо съединение.