Електрически котел

Електрическите котли са вид устройства, които използват електричество за загряване на вода или производство на пара за отопление. Как работят електрическите котли? Електрическите котли използват съпротивителни намотки, нагрявани от електрически ток, за да генерират топлина. След това тази топлина се прехвърля към водата, която се нагрява и произвежда гореща вода или пара, ако е необходимо. Предимствата на електрическите котли включват тяхната ефективност, гъвкавост и ниски експлоатационни разходи. Разбира се това е само прост пример за това как всъщност работи един електрически котел. Някои са по-сложно устроени от други и истината, че в днешно време това е един доста ефикасен метод за отоление на дома.

Как работи един електрически котел?

Електрическите котли работят, като течаща вода преминава през елемент, който се нагрява с електричество. Нагревателните елементи в електрическите котли са проектирани, така че да са максимално ефективни. След като водата се загрее, тя преминава през останалата част от отоплителната система на вашия дом и затопля дома Ви до желана температура.

Електрически котел използва съпротивително отопление. Този тип отопление включва преобразуване на електрическа енергия в топлинна енергия. Нагревателният елемент в електрически бойлер пропуска електричество през намотка от метал, за да го нагрее до червено, което от своя страна загрява вода или произвежда пара. Размерът, формата и материалът на нагревателния елемент варират в зависимост от това за какво приложение ще се използва котелът, но обикновено те са спирално навити тръби, направени от здрав, некорозиращ материал. Основното предимство на електрическия котел е, че той е 100% ефективен при преобразуване на електричеството в топлина, тъй като в процеса няма движещи се части или отпадъчни газове, което означава, че ако плащате за 1kW електричество, ще получите 1kW топлина.

Електрически котел

След като водата се загрее до дадена температура, тя започва да циркулира по останалите отоплителни съоражения. Това може да е подовото Ви отопление, конвектори, радиатори и така нататък.

Принципа на работа на електрическите котли е много простичак, затова и няма нужда да го усложняваме в излишни обяснения. Затова нека просто преминем нататък и разберем какви са предимствата на елекетрическия котел в сравнение с останалите отоплителни съоражения като камина на пелети, камина на дърва или дори и газовия котел.

Предимства на електрическия котел

Ако обмисляте нов котел за Вашия дом, може би се чудите кой тип е най-подходящ за Вас. На пазара има няколко вида котли, включително електрически, печки на дърва, пелети и газови. Всеки има своите предимства и недостатъци, така че е важно да изберете правилния за Вашите нужди.

Електрическите котли стават все по-популярни поради многото си предимства в сравнение с другите видове котли. В тази статия ще изброим основните предимства на електрически котли спрямо останалите видове съоражения за отопление.

1. Цена

Електрическите котли обикновено са по-евтини от моделите, работещи на газ, нафта, пелети. Това е така, защото електрическите котли въпреки и по-съвременните такива, си остават опростени до съвършество устройства. Както споменахме по-отгоре в статията, това е уред, в който са разположени серпентини, които се загряват посредством тока, който е включен към устройството. Благодарение на това, че на практика няма необходимост от много чаркове, котела на ток може да запази доста по-добра цена от останалите видове машини за отопление.

2. Ефективност

Електрическите котли са високоефективни, което означава, че преобразуват почти цялата енергия, която използват, в топлина за вашия дом. Това може да намали сметките Ви за енергия и да помогне за намаляване на въглеродния отпечатък. Имайте предвид, че колкото ток Ви трябва, за да отопите дома си, толкова и ще харчи електрическия котел, нито повече, нито по-малко. За да Ви дам нагледен пример, представете си, че сте му задали 60*C на водата, защото се отопляте с радиатори. В момента, в който електрическия котел достигне необходимата температура, той ще спре да работи на максимална мощност. Ще работи толкова, колкото му трябва, за да поддържа температура в дома, както сте я задали Вие от Вашите термостати, термоглави и други устройства, които са полезни за икономисване на енергия във Вашия дом.

3. Безопасност

Електрическите котли не произвеждат никакви изпарения или емисии, което ги прави много по-безопасни както за Вас, така и за околната среда. Освен това, няма риск от експлозия или пожар с електрически бойлер, тъй като няма изгаряне на гориво. Имайте предвид, че за разлика от останалите машини, както при камината на ток, така и тук, почти няма никакъв риск, казвам почти, защото винаги има уникални случаи. Нямате нужда от коминни тела, за разлика от останлите отоплителни уреди. Машината е напълно автоматизирана и е с вградени защити, няма как да се случи така, че налягането във водната риза да се вдигне и нещо да се случи.

4. Поддръжка

Електрическите котли изискват много малко поддръжка и често могат да издържат десетилетия, без да се нуждаят от ремонт или резервни части. Камините на пелети доста често чупят мотор-редуктори, горят им запалките и така нататък. Тук този проблем няма да го имате. Рядко срещано е нещо да се развали по електрически котел.

Да обобщим

Котела на ток е по-евтини от останалите алтернативи за отопление. По икономичен от останалите машини, по-малко трови природата и няма никакъв риск за живота, при използването му. Мен ако ме питате това си е цяло чудо на чудесата. Много хора ще Ви кажат, че тази машина много ще харчи, не им вярвайте, докато не изпробвате нещата сами. В момоента 14.06.2022, нещата са такива на пазара, че общо взето всичко е много скъпо. Нито пелетите вече са евтин вариант за отопление, нито газта. За момента единствено ако имате дърва и Ви се занимава, може би ще сте по-добре от това да сте на ток, говорим единствено от икономична гледка точка. Но дори пак можем да поспорим, защото поне тук няма да се занимавате с нищо. Няма да цепите дърва, няма да Ви заемат място, няма да ги мъкнете до камината или котела и така нататък.

Тоест, за да сме наясно. Ако живеете в малка къща, да кажем до 100кв. Това нещо не би трябвало да Ви харчи повече от 250лв. на месец за отопление. Колко мислите ще Ви харчи една пелетна камина със сегашна цена на пелетите?

Имайте предвид, че въпреки икономичността си, това съоражение е най-икономично и най-добре да се използва с подово отопление. Причината за това, е че за разлика от при радиаторите, при подовото отопление температурата, която трябва да достигне водата, за да бъде ефектино отоплението е в пъти по-малка, отколкото трябва да бъде достигната при радиаторите или конвектори.

Недостатъци на електрическия котел

Ако обмисляте алтернативи на Вашата конвенционална отоплителна система, може да се чудите какви са недостатъците на електрическите котли спрямо печките на дърва и пелетните печки. Ето един поглед върху минусите, за да Ви помогне да вземете най-доброто решение за Вашия дом.

Електрическите котли се захранват от електричество, така че могат да бъдат по-скъпи за работа от други видове нагреватели. Те също така изискват специална верига, което означава допълнително окабеляване и потенциални опасности за безопасността, ако не са инсталирани правилно. Електрическите котли са 100% ефективни, което означава, че цялата произведена топлина се използва за отопление на вашия дом – без загуба на енергия, както при печките на дърва или пелети. Въпреки това, те могат да отнеме повече време, за да се загреят, отколкото други опции, така че ако имате нужда от незабавна топлина, електрическият котел може да не е най-добрият избор.

Какво имам предвид с горното, нека да Ви обясня по-подробно.

1. Допълнително окабеляване

Някои електрически котли, обикновенно тези, които са над 9 kW са трифазни. Ако Вашата къща е построена със заложен монофазен ток, допълнително окабеляване ще е нужно. Някои хора не искат да го играят отново филма с ЕВН и останалите дружества. Така, че това може да е голям проблем за Вас. Хубаво е да го имате предвид.

2. Електрическия котел загрява по-бавно

За разлика от останалите производители на топла вода, електрическия котел загрява по-бавно. При него няма възпламеняване, загряването на водата става посредством метал, който бива нагрят електрически. Ако отсъствате често от дома си и идеята е бързо да загреете помещението, тьй като току що сте пристигнали, може би по-добрият избор би бил камина на дърва или камина на пелети.

3. Зависими сте от цената на електроенергията

Ако решите да се отоплявате с електрически котел сте зависими от цената не електроенергията. За някои от Вас това може да не звучи чак толкова лошо, но за други може да звучи много зле. Това не трябва да Ви плаши, истината е, че цената на пелетите и дървото също поскъпва симулативно заедно с цената на тока. Дори да не е симулативно, за производството на пелети се изисква електроенергия, така че заводите паралелно с повишението на цената на тока, ще повишат цената на суровината, която произвеждат.

И така, коя опция е подходяща за вас? Ако цената е първостепенна грижа, електрическият котел може да е най-добрият Ви залог, въпреки че оперативните разходи ще варират в зависимост от тарифите на електроенергията във Вашия район. Но ако традиционността ви харесва или простотата е ключова, тогава може би връщането към основите с добра старомодна печка на дърва е начинът да да си направите. Но все пак котел на ток е също толкова опростен, колкото би била една камина на дърва. Дори да не кажа повече. Както споменахме вече по-отгоре, няма нужда от комин, нито от коминни тела, нямате нужда да мъкнете дърва или да правите каквото и да било свързано с по-нататъчната му грижа. Натиска се един бутон и той работи.

Как да изберем правилния електрически котел за дома ни

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате електрически бойлер за Вашия дом. Размерът и типът на Вашия дом, броят на хората живеещи в него и нуждите Ви от топла вода ще играят роля при определянето кой котел е подходящ за Вас.

Тоест от съществено значение е първо да пресметнете отоплителната площ във Вашият дом, за да може да изчислите колко кВ котел ще Ви е необходим за къщата. Когато става въпрос за избор на котел с подходящ размер, за да направите най-добрия избор – не твърде голям, не твърде малък, а точно както трябва. Ако Вашият котел е голям, той ще изразходва твърде много енергия, което ще доведе до високи сметки за електроенергия за Вас. Ако вашият котел е твърде малък, той няма да може да отоплява дома ви достатъчно, оставяйки Вас и Вашето семейство на студено. Ето защо е важно да го направите правилно, но как да разберете кой размер трябва да изберете? Можете да научите повече по-долу.

Електрическите котли обикновено имат много по-ниска мощност от тази на газовите или нафтовите котли. Това ги прави подходящи за малки домове и апартаменти, но не и за големи домове или търговски сгради. Докато газовият котел обикновено има мощност до 35 kW, електрическият котел не се предлага често в вариации над 15 kW.

Как точно да го сметнем?

Първата стъпка е да разберете колко топла вода ви трябва на дневна база. Това ще ви помогне да определите размера на котела, от който се нуждаете. Важно е да изберете модел, който е достатъчно голям, за да отговори на вашите изисквания, но не твърде голям, че да губи енергия.

По закон попринцип се добавят по 1.5 kW на радитор. Тоест ако имате 7 радиатора във Вашият дом, това значи, че котела трябва да Ви е 10.5 kW. В случая аз никъде не съм срещал такъв модел, обикновенно са или 9 kW, или 12 kW. В този случай аз бих заложил на по-мощния вариант, отколкото на по-слабия. Някои хора биха ми противерачали в този диалог, но аз ще изложа принципите си. Истината е, че както котела на газ, това е автоматизирано съоражение. Тоест ако радиаторите са загряти достатъчно и главите на радиаторите затворят, котела ще спре да работи. При повече от необходимите kW, котела ще загрява радиаторите по-бързо, отколкото ако вземете по-слабия вариант. Тоест ще влиза по-бързо в модулация и по този начин ще Ви спестява пари.

Брой радиаториМощност на котела
46 kW
69 kW
812 kW
1015 kW

След като го сметнем какво правим?

Сега е време да започнете да разглеждате конкретни модели! Прочетете онлайн отзиви от други собственици на жилища, преди да стесните възможностите си. Обърнете внимание на функции като продължителност на гаранцията, лекота на инсталиране и оценка на енергийната ефективност. Ефективността на всички котли, независимо от вида на горивото, се показва като процент и като рейтинг ErP. Процентът ви дава представа колко енергия се губи, докато котелът работи, докато рейтингите ErP са въведени от Европейския съюз (ЕС) за етикетиране на котлите с рейтинг от A+++ (най-високо ниво на ефективност) до G (най-ниска ефективност). рейтинг). Изберете модел, който е подходящ за Вас.

И накрая, вземете оферти от различни компании, преди да направите покупката си. Електрическите котли могат да бъдат скъпи, така че е важно да сравните цените, преди да се ангажирате с един конкретен модел. С малко проучване, вие със сигурност ще намерите идеалния електрически котел за Вашия сладък дом!

Какво трябва да имаме предвид

Важно да се има предвид няколко неща, когато избираме котел на ток.

1. Каква е цената му

Цените на котлите варират, но не се различават много. Това е фактор, но не е най-важния фактор. Винаги казвам на хората, които пазаруват неща за отопление, инвестирай сега повече, за да може да ти е сигурно, вместо да се налага да го преправяш след 3 години. Истината е, че парно се прави веднъж, освен ако не си строител и не строиш къщи. По-добре инвестирайте в по-качествен котел сега и по-скъп, отколкото да направите “икономия” с 200лв., и след това да съжалявате за това.

2. Колко години гаранция има съоражението

Важно е все пак да знаем с каква гаранция разполага даденото съоражение. Повечето вървят с не повече от 2 години гаранция, но все пак ако попаднете на промоция, където гаранцията е повече от 2 години, не е лошо да се възползвате от нея.

Не обръщайте все пак много внимание на тази част, в електрическия котел, почти няма как да се развали. Попитайте обаче дали  гаранцията обхваща всички части в котела и дали има някоя от частите, която е с по-малка гаранция.

Някои производители дават само няколко месеца гаранция примерно на електрониката, това е важно да се знае. Ако все пак гаранцията обхваща целия електроуред, тоест важи, както за електрониката така и за механични повреди по нагревателя, това е добре.

2.1. Има ли майстор, който да подвърже уреда

Трябва да знаете дали в цената, която Ви казват е включен монтаж или не. Това може да повлияе на решението Ви, тьй като ако във фирма Ви казват цена 2000лв., с монтаж е по-добре да изберете нея, отколкото фирмата, в която Ви казва 2000лв., без монтаж. Хубаво е преди да закупите продукта да се консултирате и с фирма/майстор, който ще Ви извърши инсталацията, за да може да прецените колко ще Ви излезе всичко с монтажа, ако той не е включен в цената.

2.2. Как се изпълнява гаранцията

Важно е да се знае как се изпълнява гаранцията. Дали майстора, който Ви върже инсталацията, отговаря за изпълнение гаранционните условия по гаранцията, или го изпълнява дружеството, от което купувате продукта.

Затова е попринцип хубаво фирмата, която Ви продава електрически котел, да има майстор, който да Ви подвърже. По-този начин знаете, че гаранцията се изпълнява от фирмата продавач. В противен случай трябва фирмата търговец да има някакви договорни отношение с частни лица, за инсталация, монтаж и евентуално изпълнение по гаранционни условия.

3. Категория на ефикасност

Ефективността на всички котли, независимо от вида на горивото, се показва като процент и като рейтинг ErP. Процентът Ви дава представа колко енергия се губи, докато електрическия котел работи, докато рейтингите ErP са въведени от Европейския съюз (ЕС) за етикетиране на котлите с рейтинг от A+++ (най-високо ниво на ефективност) до G (най-ниска ефективност). рейтинг). Хубаво е да се вземе електрически котел, който е с по-високо ниво на ефективност, това означава, че ще бъде по-икономичен от електрически котел, който е с по-ниско ниво на ефективност.

Заключение

Електрическия котел е подходящ за хора, които искат колкото се може по-малко да се занимават с каквото и да било след като отоплителния сезон започне. Той е евтин спрямо останалите варианти за отопление на пазара. Освен, че е евтин е и ефикасен, тьй като за разлика от останалите машини, той усвоява 100%, това това, което му се дават ако енергия. Не замърсява околната среда и стига да имате трифазен ток, няма какво да му мислите много. Не Ви трябва нито комин, нито коминни тела, които да подвързвате към него.

Най-подходящ е за отопление на малки пространства до 120кв.м. Изключително ефикасен и много подходящ за хора, които обичат чистота и времето си.

По моя преценка смятам, че това ще се превърне в един от начините за отопление през следващите години, наред с термопомпите.