Камина на дърва

Когато става въпрос за отопление на дома, на пазара има много опции. Два популярни избора са камина на дърва и камина на на пелети. И двете имат свой собствен набор от предимства и недостатъци, които трябва да имате предвид, преди да направите покупка.

Какво е камина на дърва?

Печката на дърва е съоражение, в която се изгарят дървени трупи, за да се генерира топлина. Повечето модели имат корпус от чугун или стомана, където се изгарят дървата. Вътре в горивната камера обикновено има и решетка, която помага за циркулацията на въздуха и да поддържа огъня горещ. Някои модели имат и фурна или готварска повърхност отгоре, които могат да се използват за печене или задушаване на храна.

Едно от основните предимства на печките на дърва е, че могат да се използват, дори ако токът спре. Докато имате сухи дърва за изгаряне, можете да генерирате топлина и да готвите храна без електричество. Печките на дърва също като цяло са много ефективни при затопляне на малки пространства като, тъй като цялата генерирана топлина остава вътре в уреда, вместо да избяга през комина.

Има обаче и някои недостатъци при използването на печки на дърва. Като за начало, те изискват повече поддръжка от печките на пелети, тъй като трябва редовно да почиствате пепелта и саждите от горивната камера. Също така трябва да се уверите, че винаги има добра доставка на суха дървесина, което може да бъде трудно, ако живеете в район със сурови зими. И накрая, печките за дърва могат да произвеждат вредни замърсители като дим и въглероден оксид, така че е важно да се уверите, че устройството ви е правилно вентилирано, преди да го използвате на закрито.

Разликите при камина на дърва

Камините на дърва съществуват от векове и тяхната популярност нараства само, тъй като хората започват да се интересуват повече от възобновяеми енергийни източници. На пазара има много различни видове печки на дърва, всяка със своите предимства и недостатъци.

Едно от основните разлики между различните видове печки на дърва е дали имат водна риза или не. Водната риза е камера, която заобикаля горивната камера на печката и съдържа вода. Това позволява на печката на дърва да загрява както водата, така и стаята, осигурявайки равномерна топлина във вашия дом.

Водна риза?

Има няколко предимства при използването на печка на дърва с водна риза. Първо, той премахва горещите точки във вашия дом, като разпределя равномерно топлината. Когато камината е суха (тоест няма водна риза), ще Ви бъде топло само и единствено в помещението, в което се намира камината. Сигурен съм, че много от Вас са имали момент в живота си, където са били на гости на хора, които се отоплят на суха камина. Излизайки от стаята, в която се намира камината, веднага те удря реалността и факта, за това, че навсякъде е студено освен в стаята, в която си бил до преди малко. Банята е лед, коридора е лед, искаш да се изкъпеш, а то -10*C.

Въпреки това, има и някои недостатъци при използването на печка на дърва с водна риза. Първо, те могат да бъдат по-скъпи от другите видове печки на дърва. Второ, ако има прекъсване на захранването или проблем с вашата отоплителна система, няма да можете да използвате печката на дърва толкова ефективно – което означава, че може да се наложи да разчитате на алтернативни източници на отопление, като електрически печки или други. И накрая, ако не поддържате правилно водната си риза, тя може да развие течове – така че не забравяйте да я проверявате редовно!

Ако обмисляте да закупите печка на дърва, претеглете всички тези фактори, преди да вземете решението си. И ако решите, че модел с водна риза е подходящ за вас, не забравяйте да се грижите добре за него! Това е машина, която иска поддържка както всяка друга.

Или суха камина без водна риза?

Сухата камина от друга страна е много приятно нещо също и е много полезно в някой ситуации. За разлика от тази на водна риза, тук няма от какво да се притеснявате, стига да имате източник на дърва :). Сухата камина на дърва е съоржаение, в което просто трябва да запалите дърва. Много често са направени от чугун, защото е по-издържлив, но дори и в случайте, когато са направени от стомана, не трябва да се притеснявате.

В този случай, за разлика от камината на водна риза, дори и да спре тока няма от какво да се плашите. Сухата камина няма нужда от циркулационна помпа, нито от ЮПС или каквото и да било електричество. Дори и да спре тока, може да си запалите камината, без да се притеснявате, че водата няма да върти и ще гръмне системата. Негатива тук е факта, че ще се отопляте само и единствено в едно помещение. Това за някои може да не е проблем, но лично за мен  си е. Неприятен е факта влезеш зимно време в банята и да ти е студено. Още по-неприятен би бил за жена с дете.

Предполагам този вариант е ефективен при малки вилни помещения, които се посещават от време на време. Обикновенно тогава така или иначе се стои в една стая и се яде, и се пие.

 Други разлики

Въпреки че повечето камини на дърва имат водна риза, има и други финни разлики, които могат да направят голяма разлика в това колко ефективно отопляват дома Ви. Например, важно е да се вземе предвид размерът на камината. Една по-голяма камина очевидно ще може да побере повече дърва, но също така ще произвежда повече топлина. Важно е да изчислите колко киловатово съоражение ще Ви е необходимо за Вашата къща. Не залагайте много дори и да имате голяма къща, камината на дърва не е като камината на пелети. Тук материала, който се слага е голям и топлината, която се образува от него е доста по-голяма. Така че внимавайте като изчислявате колко килавата са Ви необходими при камина на дърва, за да не стане така, че да се взели прекалено голяма и водата Ви загрява във водната риза.

Друга разлика е дизайнът на горивната камера. Някои печки имат вторична горивна камера или различни решетки, които позволява пълно изгаряне на горивото, докато други не. Това може да повлияе както на ефективността, така и на замърсителите, отделяни във въздуха. И накрая, материалите, използвани в строителството, също могат да играят роля. По-тежката стомана ще излъчва топлина по-добре от по-тънката стомана, а чугунът обикновено върши по-добра работа.

Всички тези фактори трябва да се имат предвид при избора на камина на дърва за Вашия дом. В зависимост от Вашите нужди, един тип камина може да е по-подходящ от друг. Всички камини на дърва обаче изискват правилна поддръжка и експлоатация, за да функционират най-добре и за да предпазите семейството си от опасности от пожар и други.

За вгражадане или не?

Що се отнася до печките на дърва, има два основни типа: тези, които могат да бъдат вградени, и тези, които не могат. Макар че може да не изглежда, че ще има голяма разлика между двете, всъщност има. Ето един поглед към основните разлики между тези два вида печки на дърва.

Размер

Една от най-големите разлики между вградените и невградените печки на дърва е размерът. Вградените модели обикновено са много по-малки от техните невградени колеги. Това е така, защото трябва да се впишат в определено пространство във Вашия дом, като камина или ниша. Невградените модели, от друга страна, могат да бъдат всякакви размери, тъй като не са ограничени от определено пространство.

Тегло

Друга разлика между тези два вида печки на дърва е свързана с теглото. Вградените модели обикновено са много по-тежки от невградените, тъй като са направени от по-дебели материали, за да издържат на топлината, произведена от огъня. Вградените методи за инсталиране също обикновено изискват допълнително рамкиране и опори, които увеличават общото им тегло. Следователно, вградените модели обикновено са по-трудни за придвижване, отколкото техните противоположности.

Камина на дърва Камина на дърва за вграждане

Заключение, когато взимаме предвид разликите, кой вариант е по-добър?

Думата “по-добро” е субективна, така че е трудно да се каже категорично кой тип печка е по-добра. Въпреки това има някои обективни критерии, които могат да се използват за сравняване на двата вида печки.

Ето някои фактори, които трябва да имате предвид, когато решавате кой тип печка е по-добра за вас:

1. Ефективност:

Камината на дърва с водна риза е по-ефективна от такава без, тъй като водата абсорбира топлината от огъня и спомага за излъчването й в стаите на къщата, посредством радиатори, конвектори или други отоплителни системи. Това означава, че по-малко топлина излиза нагоре през комина и повече топлина остава в стаята, което я прави по-ефективна и удобна.

2. Цена:

Камина на дърва с водна риза обикновено струва повече от една без. Въпреки това, повишената ефективност може да компенсира по-високите първоначални разходи с течение на времето, тъй като ще използвате по-малко дърва, за да постигнете същото ниво на топлина, а дори и по-добро, защото ще отопляте цялата си къща, вместо само една стая.

3. Поддръжка:

И двата вида печки на дърва изискват редовно почистване и поддръжка, но моделът с водна риза може да се нуждае от малко повече внимание поради корозия от водната пара. Има и други проблеми, които могат да възникнат при една камина с водна риза. Например, може да Ви спре тока, задължително трябва да имате ЮПС, за да може помпата да продължи да работи. По-този начин камината Ви няма да заври. ЮПС-ите доста често изгарят при променливо електричество или ако често се спира и пуска. Много важно условие е да знаете, че не е нужно да вадите ЮПС-а от захрванване в края на сезона. Оставете го включен, нека си работи. Освен това при камината с водна риза Ви трябва разширителен съд, предпазен клапън ако имате затворена система, ако Ви е отворена, не Ви е необхидим, тьй като няма да има налягане.

4. Безопасност:

Водните ризи могат да повишат риска от опарване, ако изтекат или се спукат, така че трябва да се внимава допълнително, когато използвате този тип печка. От друга страна, правилно инсталираните и поддържани модели не трябва да представляват по-голям риск от всеки друг уред, който използва горещи течности.

И все пак, много хора пренабрегват факта, че говорим за съоражение, което върти вода с температура доста често над 60*C, това е доста опасно имайте го предвид. Ако майстора, който сте наели не си е свършил работата, както трябва може да стане беля. Затова е много важно, когато наемате човек да Ви инсталира уреда, да сте сигурен, че той си разбира от работата.

В крайна сметка, най-добрият тип печка за Вас зависи от Вашите индивидуални нужди и предпочитания. Обмислете всички тези фактори, преди да вземете решение, за да сте сигурни, че ще изберете правилната опция за Вашия дом.

Важни неща за уточнение при покупка на камина, на дърва

Много е важно, когато купувате камина на дърва да попитате следните неща.

1. С колко време гаранция е камината?

Това е важно, защото въпреки, че камината на дърва не е като пелетната и няма електроника по нея, може да й се сгъне метала от топлината. Важно е да знаете дали гаранцията обхваща такива видове щети по корпуса.

2. Ако камината е с водна риза, има ли кой да ми я монтира, монтажа влиза ли в цената на камината?

Важно е да придвидте факта, че ако купувате камина на дърва с водна риза, ще Ви трябва майстор, който да направи инсталацията към радиаторите или отоплителните инсталации, които имате в къщата. Хубаво е да знаете дали това влиза в цената на камината или ще трябва да отделите още средства за труда на майстора.

3. Каква е общата цена на офертата, ако правя нова инсталация, а не заменям стар уред?

Много често търговеца може да Ви подлъже с добра цена за камина на водна риза, но да Ви изшие с високи цени за остналаите материали, които ще Ви трябват. Важно е да гледате голямата картина. Колко ще ми струва всичко? Разширителен съд за отворена система, спрямо киловатите на камината, която ми се предлага. Циркулационна помпа, 25-4, 25-6, в зависимост колко голяма ми е къщата, автоматична или механичена три-степенна? ЮПС евентуално с клеми за външен акумулатор.

4. Доставката за Ваша сметка ли е или е безплатна?

Важно да е попитате дали имат транспорт, някой фирми предлагат безплатен транспорт за града, други не. Важно е да знаете колко ще Ви струва транспорта.

Заключение

Има няколко ключови фактора, които трябва да имате предвид, когато решавате дали печката на дърва с или без водна риза е по-добрият вариант. Ако търсите ефективен начин за отопление на дома си, тогава печката на дърва с водна риза вероятно е по-добрият вариант. Този тип печка циркулира топлината от огъня във водата, която след това може да се разпредели в дома с помощта на радиатори. Това не само осигурява по-равномерно и ефективно отопление, но също така може да помогне за намаляване на разходите Ви за отопление като цяло, тьй като отоплявате по-голяма площ със същото количество материал, което попринцип бихте изхабили така или иначе.

Въпреки това, ако цената е основната Ви грижа и не се притеснявате толкова за ефективността, тогава основната печка на дърва без водна риза може да бъде правилният начин за отопление. Тези модели обикновено са по-евтини и може да изискват по-малко поддръжка с течение на времето. Но имайте предвид, че те вероятно няма да отопляват дома Ви толкова равномерно или ефективно, колкото техните конкуренти с водна риза.

И така, кой тип печка на дърва е най-подходяща за Вас? Наистина зависи от Вашите индивидуални нужди и приоритети. Но така или иначе, не можете да сбъркате с класическата топлина и атмосфера, които само огънят на дърва може да осигури.

Много важно е да си предвидите хора, които да Ви помогнат, когато камината пристигне. Тези камини могат да тежат от 100 до 300кг, в зависимост от съоражението. Ще Ви трябват хора, които да Ви помогнат да вкарате камината в помещението си, тьй като повечето фирми не предлагат хамалски услуги. Грешно да е да си представяте, че човека, който Ви докарва камината е длъжен да Ви вкара вътре, защото не е и най-вероятно няма да го направи.