Камина на пелети

Съдържание

Камина на пелети представлява съоражение, което хората вече доста време ползват, за да посрещат отоплителните си нужди през зимните месеци. В тази статия ще се спуснем по-задълбочено в това какво точно представлява това пелетно съоражение. Ще разберем как е устроено, как работи, какви са неговите плюсове и минуси в сравнение с останалите отоплителни решения. Ще научим също така кои са в момента най-добри производители на такива камини в света.

Как работи една камина на пелети?

Камината на пелети е чудесен вариант за тези, които искат външния вид и усещането за истински огън, без допълнителните затруднения от пренасянето на дърва. Пелетите са направени от възобновяеми дървени стърготини, така че са екологични.

Пелетите се подават в горивната камера чрез шнек (спирален винт, който се върти при подаване на електричество). Когато шнекът се върти, пелетите падат в горивната камера, където нагревател, наричан още запалка в индустрията нагорещява и запалва пелетите. Електрически вентилатор циркулира въздуха около горивната камера, поддържайки пламъците и контролирайки огъня.

Камините на пелети са високоефективни, като използват по-малко дървесина в сравнение с традиционната камина на дърва. Освен това се произвежда много малко пепел и дим, което ги прави много по-чисти като изгаряне от огъня на дърва.

Какви точно части има в една камина на пелети?

Вътре във всяка пелетна камина има пепелник, където се изгарят пелетите. От външната страна има вентилатор, който работи постоянно, изтегля въздух и след това го циркулира през камината. Има и шнек, който доставя пелети до камината, когато е необходимо. И вентилаторът, и шнекът се управляват от термостат, така че когато стаята достигне желаната температура, и двете се изключват автоматично. Шнекът се задвижва с помоща на устройство, което се нарича мотор редуктор. Има най-различни видове мотори, предимно се различават спрямо броя въртения за една минута (rpm – rows per minutes). Някои камини могат да имат и втори мотор, който е с по-малко обороти от този, който задвижва шнека за пелетите. Доста често втори мотор се използва за почистване на тръбите от пепел и шлака останала от изгарянето, попринцип е около 1rpm обикновенно.

Камина на пелети

Външността на повечето камини на пелети изглежда като всяка друга камина на дърва, различава се с това, че обикновенно е малко по-голяма, тьй като е необходимо повече пространство за частите, които в една камина на дърва ги няма.

Конструкция на пелетна камина срещу тази на дървена

Пелетните камини се предлагат в различни размери и стилове, за да паснат на всеки декор на дома. Те могат да бъдат свободно стоящи модули или вградени.

Камина на пелети за вграждане или свободно стояща?

На пазара има два основни типа камини на пелети: свободно стоящи и вградени. Свободностоящите камини на пелети обикновено седят в ъгъла на стаята. Те обикновено имат естествен или селски вид и усещане за тях. Или най-малкото трябва да се свързват с декора Ви, ако сте човек, който държи на това. Камините с пелети за вграждане, от друга страна, са проектирани да се вмъкват в съществуващ отвор за камина. Тези единици обикновено имат по-модерен външен вид и усещане за лукс.

Когато става въпрос за избор на камина на пелети, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо, помислете за размера на устройството. Камините на пелети се предлагат във доста различни размери, така че е важно да изберете такава, която да пасне правилно във Вашето пространство. Второ, помислете какъв тип гориво искате да използвате. Пелетните камини могат да работят както с дървесни пелети, така и с компресирани пелети от дървени стърготини. Трето, решете от колко топлина имате нужда за вашата камина да генерира. Всяка камина има различни kW. Това е единицата, с която се измерва колко топлина ще излъчва във Вашето помощение даденото съоражение. Изборът на уред с регулируеми настройки за топлина ще ви позволи да персонализирате количеството топлина, което получавате от Вашата камина.

Камините на пелети предлагат много предимства пред традиционните камини на дърва. Като за начало, те са много по-ефективни при генериране на топлина, тъй като изгарят горивото си по-пълно. Освен това камините на пелети произвеждат много малко дим и пепел, което ги прави много по-чист вариант за употреба на закрито.

Свободно стоящ модул:                        Пелетна камина за вграждане:

Камина на пелети стандартна

Камина на пелети за вграждане

С водна риза или без?

Има пелетни камини с водна риза, която доставя топла вода в дома Ви. Водата в ризата се загрява от изгарянето на дървесни пелети в камината. Топлата вода може да се използва за битови цели като лъчисто подово отопление, системи за топене на сняг или производство на битова гореща вода. Може също така да се използва и за загряване на радиатори, конвектори и други отоплителни инсталации.

Пелетна камина с водна риза не се различава много по структура от сухата пелетна камина, която разгледахме по-отгоре. Тя също има шнек за пелети, мотор-редуктор, пепелник, нагревател и вентилатор. Разликата е, че освен тези части има и топлообменник, който пренася загрятата вода по системата до останалите отоплителни уреди, били те радиатори или конвектори, подово отопление или друго.

Какво точно представлява водната риза?

Горивната камера е облицована с огнеупорни тухли, които отразяват топлината обратно в горивната камера и предпазват стоманената обвивка на камината от високи температури. Решетка в долната част на горивната камера задържа пепелта и насърчава циркулацията на въздуха.

Над горивната камера или отстрани е топлообменникът, който се състои от поредица от тръби (метални, чугунени или друг материал), които пренасят нагрята от горенето вода към останалата водна риза в къщата, по радиаторите или конвекторите.

Как работи водната риза при камината на пелети

Това е снимка на водна риза, която се намира от страни на камината. Камината е изделие на Kratki и демонстрира как в камината влиза студена вода, която се нагрява, а след това горещата вода излиза от нея и отива към останалата част от съораженията в къщата.

Това е само пример, в реална инсталация системата се пълни само веднъж, а не се влива вода постоянно. Веднъж се пълни системата и просто водата циркулира между камината и устройствата, които ще бъдат ползват за отопление на дома.

Как работи една система

Системата може да бъде напълнена с вода, откъде Ви е най-удобно. Няма ясно правило за това откъде трябва да се пълни. Както може да я напълните от радиатор, така може да я напълните и от камината ако Ви е най-удобно. Попринцип разширителя се слага на най-висока точка, в случая на схемата е дадено, че се слага и автоматичен обезвъздушител на камината, но при повечето пелетно съоражения това не е нужно, тьй като те са напълно автоматизирани и си идват готови  всичко в комплект.

Освен автоматичен обезваздушител в камината също така си има и помпа, разширител и предпазен клапън. Но схемата е валидна за камини използващи други матерали различни от пелети.

А какво прави сухата пелетна камина?

За разлика от камината на водна риза, сухата пелетна камина се характеризира с това, че отопля само помещението, в което се намира. Много често, когато започнете да се интересувате от отоплителни съоражения, особено при камините и котлите, ще видите, че киловатите отоплителна мощ им се изпизват като 10+5. Това означава, че камината или котела имат отоплителна сила от 10kW на водната риза + 5kW излъчване, в помещението, в което се намират. При сухите камини ще видите само едно число – примерно 5kW или 10kW. Това означава, че камината има сила на отопление 10kW, но то е само в стаята, в която се намира.

Има сухи камини, които могат да отоплят няколко стаи. Това става с помоща на въздуховоди. Някои пелетни съоражения като например серията на LaNordica имат въздуховоди и могат да отоплят + още една стая съвсем спокойно, а някои дори и две. Това прави сухата камина доста полезна, тьй като с нея, съсвсем спокойно може да отопляте три стаи без да се притеснявате, че в остналите ще е студено, а само тази, в която се намира камината ще е топло.

Крайна идея и план за покупка

В крайна сметка истината е, че Вие сте хората, които трябва да решат от какво имат нужда. Ако не Ви се инвестира в радиатори или конвектори, подово или друг тип отопление, а имате окачен таван и имате възможността да си прекарате въздуховоди в стаите, коита са и без това малко на брой, то Вашият правилен избор би бил камина с въздуховоди. Ако пък от друга страна Вие сте човек, който държи на това топлината да му е от радиатори, както е било по времето на дядо му, винаги може да си купите камина с водна риза. Остава и третия вариант за чисто суха камина, която ще отоплява само помещението, в което се намира.

Нека сега да Ви обясня плюсовете и минусите. Ще започнем с положителните и отрицателните страни на камината на пелети като едно цяло, а после ще обсъдим и негативите и позитивите на всяка отделна технология свързана с пелетното съоражение, било то сухо или с водна риза.

Плюсове на пелетната камина спрямо тази на дърва

1. Автоматична е, не се занимаваш с нищо, освен с това да й слагаш пелети.

Повечето са доста модерни и имат настройка на часовник, може сама да тръгва и сама да се спира в зададено от потребителя време.

2. Идва готова и оборудвана с всичко необходимо, помпа, разширител, предпазен клапън, обезвъздушител.
3. По екологично чисто е от дървото, защото има по-малко изгаряне и по-пълно изгаряне в сравнение с него.
4. Прави по-малко пепел от дървото, по-лесна е за чистене и е по-подходяща за апартаменти и малки площи.
5. Води се, че са по-ефективни от тези на дърва, тьй като с по-малко мтаериал постигат необходимата температура.

Минуси на пелетната камина спрямо тази на дърва

1. Въпреки, че е автоматична и това я прави по-сладка за използване, има повече неща, които могат да й се развалят.

Това означава, че когато това стане, ще трябва да ги сменяте. Примерно при камината на дърва няма мотор редуктори, няма запалки, няма шнекове, има само една горивна камера и водна риза. Тук не стои така въпроса. Камината трябва да се поддържа и всички части да са й здрави, за да може да работи както трябва. Това са допълнителни разходи, които ще се появяват след покупката на съоражението. Още повече ако позлвате некачествени пелети.

2. Шумна е.

Имайте предвид, че когато пелетите падат в пепелника доста често се чува дрънкащ звук, който не понася на всички хора. Особено неприятно е, когато камината се намира в стая, в която се спи нощно време. Звука не е приятен като горящо дърво, а по-скоро падащ, дрънчащ и метален звук от падащите в горивната камера пелети. Това може да се сметне за голям минус от хора, на които им се налага да спят в помещението, в което ще се помещава камината.

3. Изискват електричество за разлика от тези на дърва.

Камината на дърва не изисква електричество, за да работи, помпата, която върти водата от водната риза изисква обикновенно около 30w електричество. При камината на пелети филма е малко по-различен. Самата камина трябва да бъде включена в ток, за да работи и тьй като има управление, тока, който изисква е много повече от 30 ватова помпа. Като казвам повече визирам между 350 и 800 вата. Което значи, че ще Ви трябва доста як генератор, за да поддържа камината работеща при отпадане на тока.

4. Доста по-скъпа е като инвестиция от камината на дърва, електрическото котелче, а дори и газовото такова.

Имайте предвид, че ако трябва да сравняваме цени, пелетната камина е доста по-скъпа от горе-изброенитe съоражения. За пример мога да Ви дам камините на AlfaPlam. Това е сръбска фирма за камини и продават и от двата вида съоражения. Ще вземем за пример серията COMMO, която им е пелетната серия и камината им на дърва с водна риза Rustik.

ПРИМЕР:
  • COMMO

Пелетна камина AlfaPlam COMMO 15kw

Цена от сайта на фирмата: 3650лв. / 04.14.2022г.

 

 

 

 

 

 

  • Rustik на дърва:

Камина на дърва Rustik Alfaplam

Цена от сайта на фирмата: 1450лв. / 04.14.2022г.

 

Сами може да видите повече от двойната разлика в цените между двете съоражения и да си направите сами сметките дали сте готови да платите повече от двойно за лукса на автиматизацията.

ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД:

Независимо от минусите и от плюсовете, които изброихме, много хора ще предпочетат да си вземат камина на пелети. Но е много важно да уточня един детайл, който е неизменна част от всяка покупка на пелетна камина. Имайте предвид, че това не е съоражение тип plug-n-play, както е котела на ток или на газ. Не си мислете, че след като вече не сте на дърва, това означава, че не трябва да поддържате съоражението. Много често на работното си място оставам с убеждението, че хората купувайки си пелетна камина си мислят, че това означава да не я пипат изобщо. Това съоражение изисква също толкова често почисвтане, колкото и камината на дърва. Ако не се грижите за него и не го чистите редовно се натрупва шлака, която може да повреди и запалка, и мотор редуктор, а дори и торбулаторите на камината.

Така че е много важно да разберете, че ако сте решили да купувате камина на пелети, само защото си мислите, че няма почистване и след като Ви бъде стартирана от техническото лице Вашият проблем приключва, не е така. Особено при по-лоши качество пелети, за да има дълъг живот Вашето съоражение то трябва да се чисти ако не всеки ден, то през ден.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В крайна сметка разбрахме, че камината на пелети е полезна, защото е по-лесна за използване от камината на дърва, но също така разбрахме, че си има и свойте минуси. Истината е, че както пелетната камина си има плюсове и минуси, така и тази на дърва. Всеки човек сам за себеси трябва да прецени, дали камината на пелети е това, което търси или не.

Ако търсите нещо изключително лесно за използване, на което ще натиснете копчето и няма да се занимавате повече, по-скоро Вашият вариант би бил електрически котел или газов такъв. Но ако все пак търсите нещо, по-лесно от дървата, но нещо, с което отново би Ви било интересно все пак дори и малко да се занимавате, може би камината на пелети е за Вас.

ДОБРИ МАРКИ КАМИНИ, КОИТО МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПРИ ПОКУПКА

Работейки във фирма за отопелние и ВиК съм останал с добро впечатление за дадени марки камини, като за други не чак толкова. Имайте предвид, че мойте предложения не са величина, с която трябва да се съобразявате чак толкова, но все пак имайки предвид, че съм продал доста от тях, може и да се съобразите ако искате.

AlfaPlam Logo

AlfaPlam са сръбска фабрика, която има като основна дейност производството на пелетни нагреватели, твърди, течни и газообразни горива, електрически печки, както и комбинацията твърдо гориво-електричество и ток-газ.

Продуктите на AlfaPlam са предназначени предимно за домакинствата. По обем на производство, разположение и качество завода е водещ производител на радиатори в Сърбия и Югоизточна Европа и са сред 5-те най-големи в Европа. Днес реализират производство в 6 технологични звена по продуктови групи, които са: печки и котли на пелети, печки на твърдо гориво, каминини на твърдо гориво, газови печки. Общата им годишна продукция е над 160 000 единици.

Непрекъснато разширяват асортимента на продукцията в съответствие с нуждите на пазара, като с цел повишаване на качеството на производството на продуктите, внедряват нови технологии. Всички тяхни продукти притежават съответните вътрешни и чуждестранни сертификати, което означава, че отговарят напълно на строгите изисквания за пласиране на пазара на ЕС.

Предлагат продуктите си на вътрешния пазар (около 35%) и на европейските пазари (около 65%).
Основните експортни пазари са бившите югославски републики (БиХ, Македония, Черна гора, Словения и Хърватия), следвани от Германия, Италия, Австрия,Полша и България. В момента имат около 1000 служители.

LaNordica Logo

Групата La Nordica-Extraflame се задвижва от характерните сили на североизточната част на Италия: страст и упорита работа. Дори в областта на „традиционното“ отопление, иновациите винаги са били характеристика на продуктите на La Nordica-Extraflame. Благодарение на това Групата придоби значителен дял от пазара през последните 50 години, а сега продава продуктите си в 50 страни по света.

Групата La Nordica-Extraflame води началото си от 1968 г. Оттогава Групата работи усилено, за да разшири и подобри продуктовата си гама и изостави простите печки от вчера в полза на еволюира, диверсифицирани и усъвършенствани продукти, които могат да задоволят всички нуждите и предпочитанията на днешния пазар.

В заключение

мога да кажа, че има и други марки на пазара, които може да срещнете като BurnIT, Greyko, и други, но не съм запознат много с тях затова и не мога да дам мнение по отношение на качеството им. От Вас зависи да направите следователно проучванията си преди да си закупите пелетно съоражение.

Важни въпроси за уточниение при покупка:

  • Колко време е гаранцията на машината?
  • Какво покрива гаранцията? (Много често запалки не се покриват гаранционно, а мото-редуктора има само шест месеца, всяко нещо повече от това Ви е бонус и трябва да се възползате на максимум.)
  • Как става пуска, оторизиран сервиз или частно лице?
  • Колко струва пуска?
  • Ако пуска става с оторизиран сервиз, бързо ли отговрят или трябва ги чакате шест месеца за пуск? (Това е важно, за да може да си прецените време за отоплителния сезон, някой фирми работят много бавно и нямат персонал.)