Котел на пелети

Котел на пелети е вид котел, който използва пелети като основен източник на гориво. Пелетите се произвеждат от пресована дървесина или биомаса и са възобновяем, устойчив източник на гориво. Котлите на пелети са високоефективни и могат да се използват за отопление на вашия дом или бизнес.

Котлите на пелети са чудесен вариант за тези, които търсят алтернатива на традиционните котли на изкопаеми горива. Те предлагат чист, възобновяем начин за отопление на вашето пространство, който също е рентабилен и ефективен. Ако обмисляте да преминете към котел на пелети, четете нататък, за да разберете дали това е правилният начин на отопление за Вас и Вашето семейство.

Как работи един котел на пелети?

Котел на пелети е вид котел на биомаса. Биомасата е всяка органична материя, която може да се използва като източник на енергия, а котлите на пелети използват като източник на гориво пресовани дървесни пелети или пелети, които се правят от други неща различни от дървесина.

Как работят котлите на пелети? Котлите на пелети работят чрез изгаряне на пресовани  пелети за производството на топлина. Пелетите се подават в котела с помощта на бункер, а автоматична система за запалване запалва пелетите, когато влязат в горивната камера.

Топлината, произведена от изгарянето на пелети, се прехвърля към водата в котела, която след това циркулира, за да осигури отопление или топла вода, както е необходимо. Котлите на пелети са високоефективни и могат да постигнат ефективност над 90%. Те също така горят много чисто, с малко пепел или произведени емисии.

Котлите на пелети са съставени от няколко различни части, всяка от които играе важна роля в цялостната работа на котела. Основните части на котела на пелети включват захранващ бункер, шнек, горивна камера,димоотводна тръба, нагревател, помпа, разширител, предпазен клапън и други части.

Котел на пелети

Захранващият бункер е мястото, където пелетите се съхраняват и подават в шнека.

Шнекът е въртяща се спирала, която помага за преместването на пелетите от бункера в котела.

Огнището е мястото, където се извършва горенето.

Димоотводната тръба помага за вентилирането на всички изпарения, генерирани от котела.

Нагревателя е запалката, която може да бъде кварцова, керамична, метална или друга. Тя служи за нагряване въздуха около пелетите и за възпламеняване.

Помпата е необходима, за да може водата от водната риза на котела да циркулира в останалите отоплителни уреди, радиатори, конвектори и други.

Разширител съд е инструмент, който служи при прекомерно нялагане в системата. Той поема разширението от водата.

Предпазен клапън се слага, за да може ако защитите на котела се развалят, може да има защита, при която няма да се допусне прекалено високо налягане, и водата ще бъде изхвърлена някъде.

Предимствата на котел, на пелети

Котлите на пелети са ефективен и екологичен начин за отопление на вашия дом или бизнес. Пелетните котли използват пелети, произведени от възобновяеми и устойчиви ресурси, като дървесина или селскостопански отпадъци, за производство на топлина. Котлите на пелети са подобни на други видове котелни системи, но предлагат редица предимства пред традиционните котли, работещи на изкопаеми горива или дърва.

Едно от основните предимства на котлите на пелети е, че те са много по-ефективни от по-старите модели котли. Котлите на пелети могат да достигнат до 90% ефективност, докато по-старите модели обикновено работят с около 60-70% ефективност. Това означава, че собствениците на котли на пелети могат да спестяват значителни суми от сметките си за отопление всяка година. В допълнение, котлите на пелети генерират много малко емисии на въглероден диоксид – което ги прави много „зелена“ опция за тези, които искат да намалят своя въглероден отпечатък.

Друго ключово предимство на котелните системи на пелети е, че те са силно автоматизирани и изискват много малко поддръжка. За разлика от по-старите модели котли, които трябва да се подклаждат ръчно и да се захранват с гориво, котлите на пелети автоматично ще подават пелети според нуждите и ще поддържат перфектната скорост на горене за оптимална работа. Това прави притежаването на котел на пелети много по-лесно (и по-малко разхвърляно!) от работата с традиционна печка или камина на дърва.

Ако обмисляте да преминете към по-устойчив и ефективен начин за отопление на вашия дом или бизнес тази зима, може да помислите за инвестиране в котелна система на пелети.

Нека да обобщим накратко.

1. Котелът на пелети е високоефективен начин за отопление на вашия дом или бизнес.

2. Котлите на пелети могат да достигнат 90% ефективност, което означава, че е необходимо по-малко гориво за отопление на вашето пространство.

3. Котлите на пелети са по-щадящи околната среда от традиционните методи за отопление, тъй като горят по-чисто и произвеждат по-малко емисии.

4. Котлите на пелети също са по-лесни за работа от други видове котли, като много модели разполагат с механизми за автоматично запалване и самозахранване.

Недостатъците на котела на пелети

Котлите на пелети набират популярност през последните няколко години. Има обаче някои недостатъци, свързани с използването на котел на пелети, които трябва да се имат предвид, преди да вземете решение за преминаване от традиционен котел на изкопаеми горива или дърва.

Първият недостатък е първоначалната цена за закупуване и монтаж на котел на пелети. Котлите на пелети могат да струват доста парички. Някои модели на италианската фирма LaNordica достигат до 15 000лв. Когато включим и разходите за монтаж, което е значително повече от повечето котли на дърва, високата първоначална инвестиция може да възпре някои собственици на жилища да преминат към този тип отоплителна система.

Друг недостатък на котлите на пелети е, че те изискват надежден източник на електроенергия, за да работят. Ако има прекъсване на електрозахранването във вашия район, вашият котел няма да може да функционира и няма да имате топлина или топла вода. Това може да бъде особен проблем през зимните месеци, когато температурите вече са ниски и прекъсванията на електрозахранването са по-чести.

Котлите на пелети също се нуждаят от редовна поддръжка, за да работят ефективно. Пепелният съд трябва да се изпразва редовно и котелът трябва да се обслужва ежегодно от някой, който разбира както се прави основно почистване. Тези разходи за обслужване могат да се натрупат с течение на времето и може да възпрат някои хора да използват този тип отоплителна система в дома си.

Така че, нека да обобщим по-накратко какви са недостатъците на котел на пелети.

1. Изискват редовно почистване и поддръжка, за да се предотврати натрупването на пелети и пепел.

2. Те могат да бъдат трудни за работа, особено за тези без предишен опит.

3. Котлите на пелети обикновено имат по-кратък живот от другите видове котли, средно около 10-15 години.

4. Те обикновено струват повече предварително от други видове котли, въпреки че тази цена може да бъде компенсирана от по-ниски дългосрочни оперативни разходи.

5. Ако спре електричеството един ЮПС няма да ви оправи работата дори и за 5 минути. Оставате без отопление, дори и в една стая.

Подходящ ли е пелетния котел за мен?

Ако обмисляте нов котел за вашия дом, може би се чудите дали котелът на пелети е правилният избор за вас. Пелетните котли стават все по-популярни, тъй като предлагат по-устойчива и екологична опция от старите нафтови котли или често използваните котли на дърва.

Котлите на пелети работят чрез изгаряне на пелети, направени от дървесина или други материали от биомаса. Това произвежда топлина, която след това може да се използва за отопление на вашия дом. Котлите на пелети като цяло са по-ефективни от традиционните котли, тъй като извличат повече топлина от самите пелети.

Едно от основните предимства на котлите на пелети е, че те са много по-чисти от традиционните котли, работещи с изкопаеми горива. Пелетите отделят много малко пепел и не отделят вредни емисии, така че са много по-добри както за околната среда, така и за вашето здраве.

Така че, ако търсите ефективен и екологичен начин да отоплявате дома си, котелът на пелети може да бъде правилният избор за вас. Все пак трябва да премерите и недостатъците им, които изброихме отгоре и сами да вземете решение.

Каква е средната цена на един котел на пелети?

Цената на котел на пелети зависи от няколко фактора, включително размера на уреда, степента на ефективност, фабриката производител и така нататък. Най-общо казано котлите на пелети варират в цените от 5 000 до 25 000лв. Моделите от по-висок клас могат да струват до 25 000лв. или повече. Една от фирмите, които произвеждат висок клас пелетни съоражения са LaNordica и тяхни котли на пелети произведени под абривиетурата HP са доста скъпи. Но за сметка на това, може да намерите и по-евтини варианти. Примерно фабриката AlfaPlam произвеждат котли, които са на цени от 4 000лв. до 6 000лв.

И така, заслужава ли си инвестицията за котел на пелети? Това зависи от вашата конкретна ситуация. Ако търсите ефективен и екологичен начин за отопление на вашия дом, тогава котелът на пелети може да бъде добър вариант за вас. Въпреки това, ако вече разполагате с надеждна и достъпна отоплителна система, тогава инвестицията в котел на пелети може да няма финансов смисъл за вас на този етап. Това е значимо особено в днешно време, когато цените на пелети скачат постоянно и нещата са също толкова несигурни, колкото и в газта, и тока.

Как да калкулирам какъв котел на пелети ми трябва?

Ако обмисляте котел на пелети за вашия дом, един от първите въпроси, които трябва да зададете е: Колко мощност ми трябва? За да изчислите необходимата мощност на котела на пелети, ще трябва да знаете няколко неща за вашия дом. Ще разгледаме няколко ключови точки, за да ви помогнем да определите размера и мощността, които са подходящи за вашата ситуация.

Колко голяма е къщата ми?

Размерът на вашия дом ще бъде ключов фактор при вземането на решение колко мощен трябва да бъде вашият котел на пелети. Най-общо казано, по-големите домове изискват повече топлина от по-малките домове. Но има и други фактори, които също могат да повлияят на това. Например, ако вашият дом е с лоша изолация, той ще изисква повече топлина, за да поддържа комфортна температура. Височината на таваните също може да играе роля – по-високите тавани обикновено изискват повече топлина от по-късите. Друго съображение е броят на хората, живеещи в дома ви – повече хора означават повече телесна топлина, което може да повлияе колко отоплителна мощност ви е необходима.

В какъв климат живея?

Вашият местен климат също може да окаже влияние върху това колко отоплителна мощност се нуждаете от вашия котел на пелети. Например, ако живеете в район с много студени зими, вероятно ще ви е необходим котел с по-висока мощност от някой, който живее в по-мек климат. Тежестта и честотата на зимните метеорологични модели също трябва да се вземат под внимание – случайно застудяване няма да има същото въздействие като постоянните температури под нулата в продължение на няколко седмици или месеци. Накратко, ако живеете в район със сурови зими, трябва да очаквате да имате нужда от съответно мощна котелна система на пелети.
Приблизително колко топла искам да е къщата ми?

Това е тясно свързано с предишната точка – ако предпочитате по-висока вътрешна температура, вероятно ще имате нужда от повече отоплителна мощност, отколкото някой, който се задоволява с по-хладни условия в дома си. Имайте предвид, че различни стаи или зони във вашия дом може да имат различни желани температури – например, може да искате допълнителна топлина в спалните или баните, където членовете на семейството прекарват времето си, подготвяйки се за работа или училище всеки ден. Всички тези фактори ще допринесат за определяне на това колко отоплителен капацитет трябва да осигури вашият нов котел на пелети .

Повечето производители на котли на пелети упоменават в характеристиките на пелетните съоражения колко пространство може да отопля то.

Примерно AlfaPlam показват, че за 15kW им вариант на котел от серията COMMO COMPACT, е необходимо къщата Ви да е между 60-150 m2.