Котел на твърдо гориво

Котел на твърдо гориво е нещо, което хората отдавна използваме, за да отопляваме домовете си. Това са машини, които използват дърва, въглища и други подобни, за да загреят водата намираща се във водната им риза. Тази вода след това се използва за затопляне на помещенията с помощта на радиатори или за топла вода.

Какво е котел на твърдо гориво?

Котелът на дърва с водна риза е вид пещ, използвана за нагряване на вода. Известен е още като “бойлер” или “котел на дърва”. Котелът обикновено има огнище, в което се изгарят дърва, и пълна с вода камера обгражда огнището. Топлината от горящата дървесина се предава на водата, като я нагрява. След това горещата вода може да се използва за различни цели, като например отопление на помещения, битова гореща вода или топлина за промишлени процеси.

Котлите се използват от векове за нагряване на вода. Всъщност те вероятно са били едни от първите видове пещи, използвани някога. Днес котлите на дърва с водни ризи все още се използват в някои приложения, където други горива не са достъпни или практични. Например много колиби и селски домове ги използват за отопление на помещения и топла вода, тъй като не изискват електричество, за да работят. Котлите също се използват често в сауни и плувни басейни.

Ако обмисляте да използвате котел на дърва с водна риза във вашия дом или бизнес, има някои неща, които трябва да имате предвид. Първо, котлите трябва да се монтират от опитни професионалисти, за да се гарантира, че са правилно вентилирани и отговарят на всички стандарти за безопасност. Второ, в казана трябва да се изгарят само сухи дърва – зелените или мокрите дърва ще създадат прекомерен дим и натрупване на креозот, което може да бъде опасно. И накрая, редовната поддръжка е от съществено значение за поддържане на безопасната и ефективна работа на котела; това включва редовно почистване на камината и комина.

Как работи котела на твърдо гориво?

Котлите на дърва с водни ризи са все по-популярна опция за тези, които искат да добавят печка на дърва към дома си, но са ограничени от пространството.

Как действат? По-долу обясняваме как работят тези уникални котли за дърва и предимствата, които предлагат.

Котел на твърдо гориво

Както е изобразено на картинката отгоре, котела на твърдо гориво има тръби за входна вода и изходна вода. След като вкараме вода в системата и системата заедно с водната риза на котела са пълни, циркулационна помпа, която сме вързали към системата започва да работи и да циркулира водата между котела и радиаторите.

По този начин загрятата от котела вода преминава към радиаторите, където отдава топлинна енергия.

Предимствата на котлите на твърдо гориво

Докато светът търси по-устойчиви и екологични начини за отопление на домовете си, мнозина се обръщат към котлите на дърва, отново. Котлите на дърва имат редица предимства, които ги правят привлекателна опция за тези, които търсят алтернатива на традиционните и нетрадиционните методи за отопление.

Котлите на дърва са високоефективни и осигуряват значителни спестявания от сметката ви за отопление. Те могат да се използват като допълнение към вашата съществуваща отоплителна система или като основен източник на топлина, в зависимост от вашите нужди. Котлите на дърва също са много лесни за поддръжка, като повечето модели изискват само годишно обслужване, а някои дори и такова не изискват. Изискват обаче редовно почистване.

Друго основно предимство на котлите на дърва е, че те са изключително гъвкави и могат да се използват както за отопление на битова гореща вода, така и за системи за централно отопление. Това означава, че можете да използвате вашия котел на дърва, за да осигурите всички отоплителни нужди на вашия дом, като значително намалите зависимостта си от изкопаеми горива и ток.

Може би най-значимото предимство на котлите на дърва е тяхната екологичност. Изгарянето на дърва е класифицирано като въглеродно неутрална дейност от правителството на Обединеното кралство, което означава, че не допринася за изменението на климата, въпреки, че в Европа и в България се опитват да ги забранят. Котлите на дърва също имат много по-ниски емисии от котлите, работещи с нафта или газ, което ги прави много по-чист вариант за тези, които се притесняват от замърсяването на въздуха.

Така, че нека преговорим по-накратко.

1. Котлите на дърва са екологична алтернатива на традиционните системи за отопление с изкопаеми горива.

Като използвате възобновяем ресурс като дървесината, можете да помогнете за намаляване на въглеродния си отпечатък и да допринесете за опазването на околната среда.

2. Котлите на дърва могат да бъдат рентабилен начин за отопление на вашия дом или бизнес.

В сравнение с други опции за отопление, котлите на дърва могат да бъдат по-достъпни за работа в дългосрочен план.

3. Котлите на дърва предлагат уникален източник на топлина, който може да създаде топла, приветлива атмосфера във вашия дом или офис.

Много хора се наслаждават на усещането за уют, което създава огънят на дърва, което го прави популярен избор за тези, които искат алтернатива на конвенционалните отоплителни системи.

4. Добре поддържаният котел на дърва може да издържи много години, осигурявайки надеждна топлина година след година.

Това може да ви спести пари за скъпи ремонти или подмени надолу по пътя, което го прави разумна инвестиция за бъдещето.

Недостатъци на котел на твърдо гориво

Докато светът търси по-устойчиви източници на енергия, някои собственици на жилища се обръщат отново към котлите на дърва като алтернатива на традиционните методи за отопление, а дори и не толкова традиционните в днешно време работещи с газ или нафта. Въпреки че котелът на дърва може да бъде чудесен начин да отоплявате дома си по екологичен начин, има някои недостатъци, с които трябва да сте наясно, преди да преминете.

Имайте предвид все пак, че дори и газта и тока да се покачват, това не трябва автоматично да Ви връща към старите времена, в които родителите ни са ползвали котли на твърдо гориво. Те са го правили, просто защото не са имали лукса да ползват нещо друго, ние сега го имаме. Не си мислите, че цената на дървесината няма да се покачва реципрочно с цените на останалите горива. Цялата икономика е свързана и когато едно нещо повиши цената си, останалите неща също увеличават своята.

Друго нещо, за което трябва да помислите, е процесът на инсталиране. Котелът на дърва трябва да бъде правилно монтиран и обезвъздушен, за да работи безопасно и ефективно. Също така Ви трябва комин, за да може да работи котела както трябва. За разлика от останалите методи за отопление, като например котел на газ или котел на ток, тук няма как да минете без комин. Важно да се уверите, че всичко е направено правилно, за да избегнете проблеми по пътя. Ако не ви е удобно да извършвате инсталацията сами, най-добре е да наемете професионалист, който има опит с този тип проекти.

Един потенциален недостатък на използването на котел на дърва е, че те изискват редовна поддръжка, за да продължат да работят ефективно. Самият котел трябва да се почиства редовно, а коминът трябва да се проверява ежегодно от специалист. Освен това зоната около котела трябва да се пази чиста от отломки, за да може въздухът да циркулира правилно. Тези задачи може да изглеждат като караница, но те са необходими, за да поддържате вашия котел на дърва да работи оптимално.

Като цяло има както предимства, така и недостатъци, свързани с използването на котел на дърва вместо традиционните и по-модерни методи за отопление. Важно е да направите проучване и да претеглите всички фактори, преди да вземете решение дали този тип отоплителна система е подходяща за вашия дом или не!

Така, че нека преговорим накратко.

1. Котлите на дърва са неефективни и имат високи емисии.

Не е тайна, че котлите на дърва са неефективни. Те имат голям въглероден отпечатък и отделят вредни емисии в атмосферата. Те не само са лоши за околната среда, но и са скъпи за експлоатация.

Има много причини, поради които котлите на дърва са толкова неефективни. Първо, те разчитат на изгаряне на дърва за генериране на топлина. Това е изключително неефективен процес, тъй като голяма част от генерираната топлина се губи в комина. Второ, повечето котли на дърва нямат никакъв вид изолация, което означава, че губят още повече топлина. И накрая, много собственици на котли на дърва не поддържат правилно своите агрегати, което води до още по-голяма неефективност и замърсяване.

Добрата новина е, че днес на пазара има много по-ефективни алтернативи на котлите на дърва. Пелетните котли например са високоефективни и отделят много малко замърсяване. Ако търсите алтернатива на котел на дърва, камините на пелети определено си заслужават вниманието.

2. Котлите на дърва изискват много дърва за работа, което може да бъде скъпо и трудно за набавяне.

Котлите на дърва са чудесен начин да отоплявате дома си, без да използвате изкопаеми горива, но те имат своите недостатъци. Един от най-големите е, че те изискват много дървесина, за да работят. В зависимост от размера на вашия котел и колко топлина ви е необходима, може да се наложи да изгаряте няколко тона дърва всяка зима. Това може да са много пари и може да е трудно да намерите достатъчно дърва, ако живеете в градска зона.

Все пак има начини да се компенсират разходите и проблемите с изгарянето на дърва. Много хора, които имат котли на дърва имат и печка на дърва, която използват за готвене и отопление през топлите месеци. Това им позволява да трупат дърва през лятото и есента, когато е по-евтино и по-лесно достъпно. Има и компании, които продават тонове с отстъпка, така че да си струва да пазарувате от тях на едро.

Ако обмисляте да преминете към котел на дърва, уверете се, че разбирате текущите разходи и усилия, необходими, за да работи безпроблемно. Определено не е за всеки, но може да бъде чудесен начин да спестите пари и да намалите зависимостта си от изкопаеми горива.

3. Котлите на дърва трябва постоянно да се наблюдават и почистват, за да се избегнат пожари.

Повечето хора смятат, че котлите на дърва представляват опасност от пожар само когато не се поддържат правилно. Въпреки това, дори при редовно почистване и наблюдение, котлите на дърва все още могат да представляват сериозна опасност от пожар. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да защитите вашия котел на дърва:

3.1. Проверявайте редовно вашия котел за признаци на износване или повреда. Ако видите някакви пукнатини или отвори, незабавно ги поправете.

3.2. Поддържайте зоната около вашия бойлер чиста и без отломки. Това ще помогне за предотвратяване на случайни пожари.

3.3. Съхранявайте дървата си на сухо, добре проветриво място, далеч от вашия котел. Това ще помогне да се предотврати появата на мухъл и плесен върху дървото, което може да бъде предпоставка за пожар.

3.4. Пепелта от котли на дърва може да съдържа вредни химикали, които могат да замърсят въздуха и водата.

4. Пепелта от котлите на дърва може да съдържа вредни химикали, които могат да замърсят въздуха и водата.

Докато се отдалечавахме от изкопаемите горива и търсихме по-устойчиви източници на енергия, котлите на дърва ставаха все по-популярна опция. За съжаление, сега, когато икономиката е много несигурна и пелети, ток, газ и други източници за отопление повишават цените си, котлите и печките на дърва отново набират популярност.

Изгарянето на дърва е възобновяем ресурс и произвежда много по-малко емисии от въглищата или петрола, но все пак трябва да имате предвид, че не е като котела на ток или термопомпата.

Котлите на дърва могат да имат отрицателно въздействие върху околната среда, ако не се използват правилно. Пепелта от тези котли може да съдържа вредни химикали, които могат да замърсят въздуха и водата.

При изгаряне дървесината се освобождават редица различни замърсители в атмосферата, включително прахови частици (PM), въглероден оксид (CO), азотни оксиди (NOx), серен диоксид (SO2) и летливи органични съединения (VOC). Всички тези замърсители могат да имат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве, особено при вдишване.

Праховите частици се състоят от малки частици, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове и да причинят респираторни проблеми. Въглеродният окис е отровен газ, който може да причини главоболие, световъртеж и дори смърт във високи концентрации. Азотните оксиди допринасят за образуването на смог и могат да влошат респираторни заболявания като астма. Серният диоксид причинява киселинен дъжд и може да доведе до респираторни проблеми. Смята се, че летливите органични съединения причиняват рак.

Въпреки че повечето от тези замърсители се отделят в атмосферата при изгаряне на дърва, някои от тях попадат в пепелта, която е останала. Ако тази пепел не се изхвърли правилно, тя може да замърси почвата и водоизточниците с тежки метали като арсен, олово, живак и кадмий. След това тези замърсители могат да се натрупат в растенията и животните, които хората ядат, което води до сериозни здравословни проблеми като увреждане на бъбреците или неврологични разстройства.

За да защитите себе си и околната среда от тези опасности, е важно да използвате сертифициран котел на дърва, който отговаря на строгите стандарти за емисии. Също така трябва редовно да обслужвате котела си от квалифициран техник, за да сте сигурни, че работи ефективно и безопасно.

Котел на твърдо гориво подходящи ли е за вас?

Ако обмисляте котел на дърва, има няколко неща, за които да помислите, преди да вземете решение. Ето няколко въпроса, които да си зададете, които ще ви помогнат да определите дали котелът на дърва е правилният вариант за вас.

1. Имам ли достатъчно място за котел на дърва?

Котлите на дърва се нуждаят от много място. Те се нуждаят не само от място за самия котел, но и от място за купчината за дърва. Винаги ще трябва да имате под ръка поне 1-2 тона дърво, така че се уверете, че имате достатъчно място за съхранение.

2. Мога ли да се ангажирам с редовна поддръжка?

Котлите на дърва изискват повече поддръжка от другите видове отоплителни системи. Котелът трябва да се зарежда с дърва и да се почиства редовно, за да функционира правилно. Ако не желаете да положите работа, котелът на дърва може да не е подходящ за вас.

3. Готов ли съм за прекъсване на тока, ако имам котел на твърдо гориво?

Ако загубите захранване, вашият котел на дърва не може да работи. Това означава, че няма топлина или топла вода, докато захранването не се върне отново. Уверете се, че имате резервен план, ако това се случи, за да не останете на студено (буквално). Другия голям проблем е, че задължително, ама задължително трябва да имате ЮПС. Причината затова, е за да може котела да си загасне сам ако спре тока. Ако спре тока и нямате ЮПС, помпата ще изгасне и горещата вода ням да върти, което е предпоставка за взрив в буквалния смисъл на думата.

4 . Имам ли някой, който може да ми помогне?

Котелът на дърва може да бъде труден за работа и поддръжка, ако не знаете какво правите. Уверете се, че има някой наблизо, който може да ви помогне да преведете процеса и да отговори на всички въпроси, които имате по пътя.

5 .Колко съм готов да похарча?

Котлите на дърва могат да бъдат скъпи в началото, но те са склонни да бъдат по-евтини от другите опции за отопление с течение на времето. Вземете предвид цената на инсталацията, горивото, поддръжката и ремонтите, когато правите бюджет за вашата нова система. Като цяло котелът на дърва може да спести пари в дългосрочен план, ако се използва правилно.

Как варират цените за котел на твърдо гориво?

Котел на твърдо гориво може да варира в цената от около 2000лв. до 10 000лв. или повече. Цената ще зависи от фактори като размера и характеристиките на устройството. Когато сравнявате цените, важно е да имате предвид, че котелът на дърва ще издържи много по-дълго от другите видове отоплителни съоръжения. Качественият котел на дърва може да издържи до 20 години при правилна поддръжка.

Обратно, газовите котли имат среден живот от 15 години, докато термопомпите обикновено издържат около 10-12 години. Това означава, че с течение на времето един котел на дърва ще ви спести пари от разходите ви за отопление, тъй като няма да е необходимо да го сменяте толкова често, колкото други видове оборудване.

Как да калкулираме колко мощен котел на твърдо гориво ни трябва за къщата?

Попринцип за изчислението на всяко едно отоплително съоражение, най-добрият начин е калкулирането на общата топлопроводимост на стени и прозорци. Знаейки колко kW загуби имате, ще знаете колко kW на час ще Ви трябват, за да отоплите помещенията си.

И все пак, за да направим нещата малко по-лесни хората сме заложили основни правила за изчислението на различните видове съоражения. Основното правило при котлите на твърдо гориво е, че трябва да калкулираме приблизително 200 вата на квадрат.

Примерно ако имаме къща 100 квадрата по 200 вата на квадрат са 20kW. Но истината е, че повечето производители залагат квадратура в характеристиките на съораженията си, така че може да и от там да черпите информация.