Термопомпа

Съдържание

Какво е термопомпа?

Термопомпа е един от най-ефективните начини за отопление на дома ви и може да се използва по различни начини.

Термопомпата е уред, който пренася топлина от едно място на друго. Термопомпите могат да се използват за отопление или охлаждане в зависимост от сезона. През лятото термопомпата пренася топлина от дома ви навън, а през зимата прави обратното, като отнема топлина отвън и я вкарва вътре.

Термопомпите използват електричество, за да прехвърлят топлина от едно място на друго. В топло време вентилатор пренася топлия въздух от дома ви навън. В студено време вентилаторът прави обратното, като поема студен въздух отвън и го вкарва в помещението. Компресорът също спомага за придвижването на въздуха между тези две зони. Компресорът компресира хладилен газ, който помага за пренасянето на топлина между дома ви и външната среда.

Как термопомпата отоплява или охлажда дома ви? При извличането на енергия от даден източник температурата на източника се намалява. Ако за източник се използва домът, топлинната енергия ще бъде отстранена, охлаждайки това пространство. Така термопомпата работи в режим на охлаждане и това е същият принцип, който се използва от климатиците и хладилниците. По подобен начин, когато към радиатора се добавя енергия, температурата му се увеличава. Ако домът се използва като мивка, топлинната енергия се добавя, като се затопля пространството. Термопомпата е напълно реверсивна, което означава, че тя може както да отоплява, така и да охлажда дома ви, осигурявайки целогодишен комфорт.

Как работи една термопомпа в детайли?

Термопомпата, както казахме е електрическо устройство, което пренася топлинна енергия от едно място на друго. Тя може да пренася топлинна енергия от земята, въздуха или водата към вашия дом или да пренася топлинна енергия от вашия дом към земята, въздуха или водата. Термопомпите се използват за отопление през зимата и за охлаждане през лятото.

Съществуват два вида термопомпи: въздушни и водни. Термопомпите с въздушен източник използват външния въздух като източник на отопление и охлаждане. Термопомпите вода вода използват водата в земята като източник на отопление и охлаждане.

Термопомпа въздух вода

Термопомпа въздух вода

Въздушните термопомпи са по-евтини от земните термопомпи и се инсталират по-лесно. Термопомпите с въздушен източник работят най-добре при умерен климат с малки температурни разлики между зимата и лятото. Ефективността на термопомпата с въздушен източник намалява с увеличаване на температурната разлика между вътрешната и външната среда.

Въздушната термопомпа е устройство, което пренася топлина от външната среда към вътрешната или обратното. Най-разпространеният тип термопомпа с въздушен източник е централната система за отопление и охлаждане, която се използва в домове и офис сгради. Термопомпите се използват и в системите за охлаждане и климатизация.

Как работят термопомпите с въздушен източник?

Помпа Въздух вода

Термопомпата въздух вода е много ефективно устройство, което работи по следният начин. Термопомпата се състои от няколко части. Изпрарител, компресор, кондензатор, разширителен клапан.

Термопомпата вкарва въздух от външната среда в устройството. Този въздух преминава през изпарителя. В изпарителя се намира хладилен агент, който абсорбира енергията от въздуха. След това се трансформира от течност в пара.

Хладилният агент, който вече е под формата на пара влиза в компресора. Електрическата енергия, която се използва, за да оперира компресора е конвертирана в топлина и добавена към хладилния агент.

Кондензатора служи като топлообменник. Високо-температурен вече хладилен агент преминава от компресора в кондензатора и отдава по този начин топлинна енергия на водата, която се върти в системата.

Разширителния клапан се отваря и хладилен агент под високо налягане преминава през него, с помощта на което се възстановява първоначалното състояние на хладилния агент. Цикъла започва отново.

Защо въздушните термопомпи са по-ефективни от другите ОВК системи?

Термопомпите са по-ефективни от пещите или котлите, защото не е необходимо да генерират собствена топлина – те просто я пренасят от едно място на друго. Всъщност много специалисти твърдят, че въздушните термопомпи обикновено използват от 25 до 50 % по-малко електроенергия в сравнение със стандартното електрическо съпротивително отопление.

Не само пестят енергия, но могат и да подобрят нивото на комфорт в дома ви, като разпределят равномерно температурата в цялата къща – нещо, с което климатиците изпитват затруднения!

Климатиците са склонни да охлаждат само помещенията, които са директно под тях, което често води до непостоянни температури в целия ви дом – откривайки възможности за горещи и студени места. Случвало ли ви се е от едната страна на къщата ви да е прекалено горещо, докато другата да изглежда точно както трябва? Е, една термопомпа с въздушен източник може да реши този проблем.

Предимствата на термопомпа въздух вода

Отопление с термопомпа

Термопомпата с въздушен източник е система, която пренася топлинна енергия от външния въздух към вътрешността на сградата или обратното. Принципът на работа е подобен на този на хладилник или фризер, който използва компресор и изпарителни намотки, за да абсорбира и освобождава топлина съответно. Това го разбрахме вече, но какво точно е предимството на този вид уред, спрямо останалите, които мога спокойно да се ползват за отопление? Нека разберем.

Докато конвенционалните системи за отопление, вентилация и климатизация разчитат на изкопаеми горива като природен газ при котел на газ или пелети и дърва за своята работа, при камина на пелети, и камина на дърва, термопомпите въздух вода използват електричество за захранване на компресора и вентилатора. Това ги прави много по-ефективни от традиционните системи, както и по-чисти и по-тихи. Освен това те могат да осигуряват както отопление, така и охлаждане (т.е. те са реверсивни), докато повечето конвенционални системи могат да осигуряват само едната или другата функция.
Използването на термопомпа въздух вода вместо традиционна ОВК система има много предимства. Някои от тези предимства включват:

1. Повишена ефективност

Термопомпите въздух вода са много по-ефективни от традиционните ОВК системи, тъй като не разчитат на изкопаеми горива за своята работа. Вместо това те използват електроенергия за захранване на компресора и вентилатора, което ги прави с до 50% по-ефективни от традиционните системи. Освен това могат да осигуряват както отопление, така и охлаждане (т.е. те са реверсивни), докато повечето традиционни системи могат да осигуряват само едната или другата функция.

2. Щадят околната среда

Друго голямо предимство на термопомпата въздух вода е, че те не произвеждат вредни емисии като въглероден диоксид (CO2). Това означава, че те са много по-добри за околната среда от традиционните ОВК системи, тъй като няма да допринесат за изменението на климата. Освен това, тъй като те използват по-малко енергия като цяло, това също намалява въглеродния отпечатък на вашия дом. Ако търсите екологичен начин за отопление и охлаждане на дома си, то термопомпата въздух вода определено си заслужава да се обмисли!

3. Намалени експлоатационни разходи

Тъй като термомпата въздух вода е толкова ефективна в използването на енергия, това означава по-ниски оперативни разходи за вас като потребител. Всъщност е изчислено, че преминаването от традиционна ОВК система към термопомпа с въздушен източник може да ви спести до 30% от разходите за отопление и охлаждане! Освен това, ако живеете в район с високи цени на електроенергията, използването на термопомпа може да се окаже по-евтино от използването на котел на природен газ, дори и след като се вземат предвид разходите за работа на устройството в реверсивен режим за отопление и охлаждане!

Недостатъците на термопомпа въздух вода

Какво е термопомпа

Въздушната термопомпа е система за отопление и охлаждане, която използва цикъла на хладилния агент, за да пренася топлина между дома ви и външната среда, това вече го дискутирахме. Термопомпите обикновено са по-енергийно ефективни от пещите и климатиците, но имат някои недостатъци, с които трябва да сте наясно, преди да решите дали са подходящи за вашия дом.

1. Най-големият недостатък на термопомпата с въздушен източник е нейната ефективност.

Знам, звучи нелепо, как нещо, което е в предимство, може да е и недостатък? Ще ви обясня.

Въпреки че термопомпите са по-ефективни от пещите или климатиците, те не са толкова ефективни, колкото геотермалните системи. Това означава, че с термопомпа няма да можете да спестите толкова пари от сметките си за енергия, колкото с термопомпа вода вода.

1.1. Коефициент на енергийна ефективност при отопление – нисък при студено време

Друг недостатък на термопомпите е, че те могат да имат проблеми при екстремно студено време. Ако температурата навън стане твърде ниска, хладилният агент в термопомпата може да замръзне. Това може да доведе до повреда на термопомпата и до скъпи ремонти.

Дори и това да не се случи, само си представете една машина, която трябва да направи от -25 градуса (примерно) навън, 25 градуса вътре. Доста ще се озори, друго при термопомпата вода вода, където има постоянна температура под земята и зима, и лято.

2. Шумът

И накрая, шумът може да бъде проблем при някои въздушни термопомпи. Компресорите на тези устройства могат да бъдат доста шумни, така че ако имате устройство, което се намира в близост до спалнята ви, това може да повлияе на качеството на съня ви през нощта.

Какво определя цената на термопомпите въздух вода

С напредването на света се развива и технологията, която използваме за отопление и охлаждане на домовете си. Една такава технология както вече встановихме е термопомпата с въздушен източник, която набира популярност през последните години поради ефективността на разходите и ниското въздействие върху околната среда. Въпреки това те не са лишени от собствени съображения за разходите, които трябва да бъдат взети предвид, преди да се премине от конвенционална отоплителна система.

Най-важното съображение за разходите, за термопомпа въздху вода е първоначалната цена за монтаж, която може да бъде доста висока в зависимост от размера и сложността на системата. Освен това трябва да се вземат предвид и текущите разходи за поддръжка, тъй като тези устройства изискват периодично обслужване, за да останат в експлоатация. Тези разходи могат да се натрупват с течение на времето, но обикновено се компенсират от по-ниските оперативни разходи в сравнение с традиционната отоплителна система.

По отношение на разходите за енергия, термопомпите обикновено използват по-малко енергия от традиционната отоплителна система, тъй като се възползват от външните температури на въздуха, за да допълни или замени вътрешните нужди за отопление. Това води до значителни спестявания на сметката ви за енергия с течение на времето, въпреки че може да има някои увеличени разходи по време на особено студено време, когато вашият машината трябва да работи по-усилено, за да поддържа вътрешните температури.

Като цяло термопомпата въздхух вода предлага редица предимства, които могат да компенсират по-високите първоначални и текущи разходи в сравнение с традиционната отоплителна система. Ако търсите по-ефективен и екологичен начин за отопление на дома си, термопомпата с въздушен източник може да бъде идеалното решение за вас!

Цените на термопомпите въздух вода се различават както се различават и самите термопомпи. Не знам дали знаете, но термопимпите въздух вода, могат да бъдат няколко вида. А те могат да бъдат именно: Моноблок, Единичен сплит, Сплит с вграден бойлер, високотермпературни и други. Всичко това само по себе си определя цената на помпата.

Каква е разликата между термопомпа моноблок, сплит и сплит с вграден бойлер?

Моноблочната термопомпа е единична единица, която съдържа всички необходими компоненти за работа. Компресорът, кондензаторът и изпарителят са разположени в едно и също устройство. Моноблочните термопомпи обикновено са с по-малки размери от разделените модули, което ги прави идеални за домове с ограничено пространство. Те също така са по-лесни за инсталиране, тъй като няма нужда да свързвате няколко модула заедно.

Недостатъкът на моноблок термопомпите е, че те могат да бъдат шумни, тъй като всички компоненти са разположени в едно и също устройство. Освен това, ако един компонент се повреди, ще трябва да се смени цялото устройство, вместо само отделния компонент. Моноблоковите термопомпи също са по-скъпи за ремонт, тъй като изискват специализирано оборудване за обслужване.

Предимства:

  1. Лесна инсталация
  2. Всичко в една кутия
  3. Лесна поддръжка

Сплит термопомпи

Разделената термопомпена система се състои от две единици: външно тяло, което съдържа компресора и кондензатора, и вътрешно тяло, в което се помещава изпарителната намотка. Тези агрегати са свързани с хладилен агент (тръби). Сплит системите обикновено са по-тихи от моноблоковете, тъй като компресорът и другите шумни компоненти са разположени отвън. И ако един компонент трябва да бъде ремонтиран или заменен, само това конкретно устройство трябва да бъде обслужено, а не цялата система.

Предимства:

  1. Може да се монтира по-далеч от имота (до 75 метра)
  2. Не се изисква гликол / антифриз
  3. По-малък и по-тих

Високотемпературни термопомпи

Както подсказва името, високотемпературните термопомпи са проектирани да работят при по-високи температури от другите видове термопомпи. Това ги прави идеални за приложения, където трябва бързо да се генерира много топлина, като например при промишлени процеси на сушене. Високотемпературните термопомпи обикновено имат максимална работна температура от около 140°F (60°C).

Обикновенните моноблок и сплит системи могат да работят до 55°C, но доста по-ефективни при по-ниски температури от порядъка на 35°C до 45°C. Затова са най-подходящи за работа с подово отопление, вместо с радиатори, където е необходима по-висока температура, за да се достигне желаната на радиаторите температура.

Предимства:

1. По-високи работни температури

Високотемпературните термопомпи могат да работят при температури до 80°C, което ги прави идеални за използване в промишлени и търговски приложения.

2. По-голяма ефективност

Поради по-високите си работни температури, високотемпературните термопомпи са по-ефективни от моноблок или сплит термопомпи. Това означава, че те изискват по-малко енергия за производство на същото количество отопление или охлаждане.

3. По-ниски експлоатационни разходи

По-високата ефективност на високотемпературните термопомпи води до по-ниски експлоатационни разходи в сравнение с моноблокови или сплит термопомпи.

4. Намалени емисии на парникови газове

Тъй като високотемпературните термопомпи използват по-малко енергия от традиционните системи за отопление и охлаждане, те генерират по-малко емисии на парникови газове.

Цените на пазара

Цените на термопомпите въздух вода могат да варират. Цените не зависят само от това дали са моноблок, сплит или високо-термпературни системи, но и от това колко килоавата мощност са самите системи.

Те могат да варират от 6000лв. примерно за най-малкото киловати темпопомпа моноблок система:

 

  • R32
  • 65°С

HM051MR.U44 / LG THERMA V Monobloc

LG THERMA V Monobloc
HM051MR.U44

 

3 години гаранция

COP при 7°С : 4.5

Режим охл. : 5°С/48°С

Режим отопл. : -25°С/35°С

A+++ ~ A+

 

И да стигат до
9000лв. за по-високите киловати.
  • R32
  • 65°С

HM163MR.U34 / LG THERMA V Monobloc

LG THERMA V Monobloc
HM163MR.U34

 

3 години гаранция

COP при 7°С : 4.0

Режим охл. : 5°С/48°С

Режим отопл. : -25°С/35°С

A+++ ~ A+

Така че единствено от Вас зависи каква помпа искате да си сложите. В зависимост от размера на къщата, трябва да изберете термопомпа, която да Ви върши работа в студеното време.

Как да калкулираме колко киловата трябва да е термопомпата ни?

Когато оразмерявате термопомпа за вашия дом, има няколко ключови фактора, които трябва да вземете предвид, за да гарантирате, че получавате възможно най-ефективната система. Размерът на вашия дом, климатът, в който живеете, и вашите нужди от отопление и охлаждане ще играят роля при определянето на колко kW трябва да бъде вашата термопомпа.

За да започнете, ще трябва да знаете квадратурата на вашия дом. Това ще ви помогне да определите размера (в BTU) на самия термопомпен блок. След като имате това число, можете да вземете предвид неща като нива на изолация, прозорци и врати, за да прецените колко капацитет за отопление или охлаждане всъщност ще ви трябва.

Оттам нататък е просто въпрос на включване на тези числа в калкулатор, предназначен специално за термопомпи. Те могат да бъдат намерени онлайн. Само с няколко минути въвеждане на данни, вие ще можете да видите точно колко kW трябва да бъде вашата термопомпа, за да отговори правилно на нуждите на вашия дом!

Ето тук може да намерите калкулатор, който ще ви свърши работа.

Как да изчислим сами колко киловата термопомпа ни трябва, без калкулатори?

Ако не Ви се занимава да смятате топлопроводимост на стени и топлозагуби, изолация, външна дограма и други неща, които са необходими за правилното изчисление на термопомпения блок, ще Ви кажа по-лесния начин за пресмятането му.

Да вземем например, че имате 100 квадрата къща. Основно правило за пресмятане на радиатори и отоплителния съоражения като пелетни котли и котли на твърдо гориво в отоплителния бизнес е 200 вата на квадрат. При 100 квадрата къща това означава 20 киловата. Разделяме го на две. Това означава 10 киловата. Тьй като термомпа въздух вода 10 киловата няма, имаме възможност да изберем нещо между 9 киловата и 12 киловата. Аз обикновенно препоръчвам по-голямата винаги. Така, че за 100 квадрата къща, 12 киловата термопомпа е супер вариант. Това разбирасе важи ако сте с радиатори. Нека видим как да го сметнем ако сте с подово отопление.

За подово отопление на термопомпа въздух вода, основното правило е 60 вата на квадрат. Тоест ако имате 100 квадрата къща, която ще се отоплява с подово отопление само, това означава, че Ви трябва помпа 6kW. Аз отново бих заложил все пак на по-мощната и бих си взел 9kW.

Имайте предвид, че ако сте с подово, но също и с конвектори, трябва да добавите към тези 6kW мощностите на конвекторите. Да вземем за пример, че тази 100 квадрата къща се състои от 4 стаи, и имате 4 конвектора като всеки е по 3.5kW. Това означава, че ще ни трябва допълнителна мощ от 14kW. Тоест отиваме на доста по-мощна помпа от 6kW.

Задължително условие е да пресметнете и каква мощност ще Ви трябва за бойлер или буфер ако имате включени към системата.

Термопомпа вода вода

Термопомпите вода вода са по-скъпи от топлинните помпи въздух вода, но са по-ефективни, тъй като могат да поддържат постоянна температура под земята, независимо от времето над земята. Земните термопомпи са известни още като геотермални термопомпи или системи за геообмен.

Какво е геотермална термопомпа или термопомпа вода вода?

Накратко, геотермалната термопомпа или още наричана термопомпа вода вода е система за отопление и охлаждане, която използва постоянната температура на земята като обменна среда. Вместо да използват електричество за директно генериране на топлина, като конвенционална термопомпа с въздушен източник, тези устройства използват много малко електричество за пренасяне на топлинна енергия от земята.

Въпреки че в много части на страната има сезонни екстремни температури – от изгаряща жега през лятото до минусови студове през зимата – няколко метра под земната повърхност земята остава с относително постоянна температура. В зависимост от географската ширина температурите на земята варират от  7°C до 21°C. Подобно на пещера, тази температура на земята е по-топла от въздуха над нея през зимата и по-хладна от въздуха през лятото. Термопомпите вода вода се възползват от тези по-благоприятни температури, за да станат високоефективни чрез обмен на топлина със земята чрез земен топлообменник.

Както при всяка термопомпа, геотермалните и водните термопомпи могат да отопляват, охлаждат и, ако са оборудвани, да доставят на къщата топла вода. Някои модели геотермални системи се предлагат с двускоростни компресори и променливи вентилатори за повече комфорт и икономия на енергия. В сравнение с термопомпите въздух вода, те са по-тихи, издържат по-дълго, не се нуждаят от поддръжка и не зависят от температурата на външния въздух.

Как работи термопомпата вода вода?

Термопомпа вода-вода

Геотермалните термопомпи стават все по-популярен начин за отопление и охлаждане на сгради. Те работят, като използват естествената топлина на земята, за да осигурят ефективно, удобно и рентабилно отопление и охлаждане.

Системата се състои от тръбна верига, наречена земна верига, която е заровена в земята близо до сградата. Примката е пълна с вода или друга течност, която циркулира и абсорбира енергия от земята. Тази нагрята течност след това преминава през топлообменник в геотермалната термопомпа, където предава топлината си на хладилен агент. След това хладилният агент циркулира през тръбопровода на сградата, осигурявайки отопление или охлаждане, ако е необходимо.

Предимствата на тези системи пред традиционните системи за отопление включват повишена ефективност (до 40%), по-ниски оперативни разходи (до 70%), по-малък въглероден отпечатък (моделът не отделя парникови газове), по-дълъг живот (25+ години) и по-тиха работа.

Ако обмисляте да инсталирате подобен тип система във вашия дом или бизнес, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо, важно е експерт да оцени имота ви, за да се уверите, че е подходящ за такава система. Второ, тъй като системите изискват изкопаване на канали за инсталиране на тръбите, те могат да бъдат разрушителни по време на инсталирането. Обаче, веднъж инсталирани, те причиняват много малко смущения. И накрая, обикновено имат по-високи първоначални разходи от традиционните системи; тяхната повишена ефективност обаче води до значителни дългосрочни спестявания на енергийни разходи.

Предимства на геотермалната термопомпа или още наричана термопомпа вода вода

Системата с геотермална термопомпа е един от най-ефективните и екологични начини за отопление и охлаждане на вашия дом или бизнес. Системите използват естествената топлинна енергия на земята, за да осигурят целогодишно отопление и охлаждане, като същевременно намаляват разходите ви за енергия с до 70%. Ето някои допълнителни предимства от инвестирането в термопомпена система вода вода:

1. Геотермалните термопомпи са изключително ефективни.

Всъщност те са от три до пет пъти по-ефективни от традиционните системи. Това означава, че ще спестите пари от сметките си за енергия всеки месец, както и ще намалите въглеродния си отпечатък.

2. Те са много издръжливи и имат дълъг живот.

С правилна поддръжка вашата система може да издържи над 25 години!

3. Геотермалните термопомпи не разчитат на изкопаеми горива, така че произвеждат нулеви емисии.

Освен това, тъй като те не използват горене, няма риск от пожар или експлозия.

4. Термопомпените системи вода вода могат както да отопляват, така и да охлаждат вашия дом или бизнес – което ги прави идеални за всякакъв климат!

5. Геотермалните термопомпи са тихи и не се нуждаят от поддръжка. Дори няма да разберете, че са там!

Най-важното нещо, което не трябва да забравяте е, че едно е да се опитваш да направиш от температура на въздуха -10*C до +23*C, съвсем различно е да направиш от 10 градуса температура на водата под земята, до +23*C, ефективността е много по-голяма и много по-малко енергия се изисква.

Недостатъци на термопомпа вода вода

1. Разходи

Тези системи могат да бъдат скъпи за инсталиране, поради разходите за сондажно оборудване и земни работи, необходими за създаване на подземна контурна система. Тази предварителна цена може да бъде компенсирана с течение на времето от по-ниски оперативни разходи и сметки за комунални услуги, но е нещо, което трябва да имате предвид, когато вземате решение.

2. Изисквания за пространство

Термопомпите вода вода изискват достатъчно пространство за подземната контурна система, която може да бъде трудна за настаняване в малки дворове или претоварени зони. Ако обмисляте този вариант, уверете се, че имате достатъчно място във вашия имот за инсталиране.

Дори и да няма да го правите с контури, а просто с две сонди, пак ще имате нужда от място, където да пробиете двете сонди. Едната е за зимащата, другата за връщата вода.

3. Използване на вода

Термопомпите използват вода като част от работата си, така че могат да увеличат сметката ви за вода, ако живеете в район с високи цени на сондажната вода. Може също така да се наложи редовно да добавяте вода към системата, за да работи правилно. Някои по-нови модели са предназначени да намалят потреблението на вода, така че това може да не е толкова притеснително за по-новите технологии. Все пак е нещо, което трябва да имате предвид, когато решавате дали тази система е подходяща за вашия дом.

4. Потенциални проблеми с поддръжката

Всяка механична система има потенциал за повреди или ремонти и термопомпите вода вода не са изключение – въпреки че много компоненти обикновено се покриват от гаранция за поне 10 години след покупката. Ако имате проблеми с вашиата термопомпа вода вода, разходите за ремонт може да са скъпи, тъй като са необходими специализирани техници за диагностика и ремонт.

В крайна сметка заслужава ли си инвестицията?

Геотермалните термопомпи стават все по-популярна опция за тези, които искат да инвестират във възобновяема енергия. Но заслужават ли си инвестицията?

Има много фактори, които трябва да вземете предвид, когато вземате това решение, включително климата, в който живеете, първоначалните разходи за инсталиране и дългосрочните спестявания от сметката ви за енергия.

Като цяло геотермалните термопомпи могат да бъдат чудесна инвестиция за тези, които искат да спестят пари и да намалят въглеродния си отпечатък. Въпреки това е важно да направите проучване, за да сте сигурни, че това е правилният избор за вас.

Цените на пазара

Цените на пазара са променливи и много зависи от това какво точно ви трябва. Когато става на въпрос за термопомпа вода вода, тя може да бъде реверсивна и не-реверсивна. Реверсивната термомпа вода вода може да преминава автоматично от отопление на охлаждане и обратното, докато другия вариант не може. Само по себе си това променя цената на термопомпата.

За да разберете каква термопомпа ви трябва и колко ще ви струва тя трябва първо да изчислите колко kW устройство ще ви трябва.

За разлика от термопомпите въздух вода, повечето термопомпи вода вода се инсталират и обслужват от фирмите, които си ги произвеждат. Затова за разлика от останалите устройства, при които може сами да си сметнете киловатите, тук ви препоръчвам да се консултирате  с хората, които ще Ви я монтират.