Eл задвижка – Какво представлява и за какво се използва най-често?

За какво може да се ползва една ел задвижка, това е въпроса, на който ще отговорим в тази статия.

Нека първо разберем какво представлява ел задвижката.

Какво е ел задвижка?

ел задвижка

Ел задвижка или още наречено електрическа задвижка е устройство, с чиято помощ могат да бъдат решени редица на брой проблеми в отоплението и отоплителните инсталации.

Това е машинка, която подобно на термоглавата служи за контрол на потока към дадено съоражение. Разликата между двете устройства е, че термоглавата работи без допълнителен контролер, а тя самата играе ролята на такъв. Докато при ел задвижката е необходим термостат, който да я контролира.

На какъв принцип работи ел задвижката?

Принципа е много прост. Ел задвижката, също като термоглавата се монтира на термо-кран. Термо крана е всеки радиаторен кран, който е предназначен за термостатична глава. Това може да го разберете като махнете капачката на крана, отдолу трябва да се покаже игла. Може да видите снимката отдолу, за да разберете за какво говоря.

ел задвижки за кранове

Това отгоре е термо-кран. Трябва да се научите да правите разликата между термо-глава и термо-кран. Нямат нищо общо. Крана е устройството, на което се монтира термоглавата. На този кран се монтира и ел задвижка.

Има най-различни видове ел задвижки, но са обикновенно нормално затворени, защото обикновенно това се изисква за решаване на повечето отоплителни казуси. Един хубав пример за такъв казус е, когато искате да пускате вода от парното в серпентината на бойлера.

Как ще го постигнете? Ще го постигнете като си сложите термокран на бойлера, но вместо термоглава сложите електрическа задвижка. Някои от Вас ще го нарекат ел задвижка за бойлер. След като сложите ел задвижката, трябва да сложите и термостат, който да я командва. Термостата не е нужно да е специален, диференциален или безжичен. Обикновен термостат ще Ви свърши работа. Закачате термостата на тръба, където има постоянен поток на топла вода и го връзвате към ел задвижката. Когато необходимата температура е достигната, той ще подаде 220 волта на задвижката и тя ще отвори. Когато температурата падне, тя ще затвори.

Това е и принципа, и идеята, с която работи ел задвижката.

За какво друго може да се ползва една ел задвижка?

Електрическата задвижка може да Ви свърши работа за много неща, в които би имало полза от нея. Отгоре Ви дадох ясен пример с ел задвижка за бойлер. Друг пример, който мога да Ви дам е при подово отопление. При подовото отопление се използват ел задвижки, може и без, но обикновенно се използват. Те се връзват на колекторите, за да може да контролират потока на топлата вода в кръга.

Те се връзват към стаен термостат, който подава сигнал към тях или към клемната шина, в зависимост от начина на връзване и ел задвижката затваря притока на топла вода към кръга в дадената стая, защото термпературата желана от хората помещаващи апартамента е достигната.

ел задвижка 2

Това е поредния пример за това, че ел задвижката може да бъде използвана за много неща.

Друг пример е използването на ел задвижка заедно с трипътен вентил. Ще дам пример с подово отопление, с камина на дърва. Нещо, което попринцип е изключително глупаво да се прави и не е рентабилно, да не казвам, че е опасно. Защо ли? Защото подовото отопление е най-ефективно при температура на водата до 29-30 градуса, а камината на дърва е източник на топлина, който не може да бъде контролиран, за разлика от останалите отоплителни съоражения подобни на термопомпа, камина на пелети, електрически котел, котел на газ и други.

Трипътния вентил може да бъде ползван, за да насочвате топлината от горещата вода, от камината на дърва към радиаторите и към подовото отопление. Примерно изображение може да намерите отдолу, за да си го представите по-ясно.

Схема на трипътен вентил с ел задвжика

 

Горната схема може да бъде постигната и с механичен трипътен вентил, не е необходима поприцнип ел задвижка, просто съм дал пореден пример за това, за което може да бъде ползвана ако се налага.

Общо взето една ел задвижка може да бъде ползвана за всичко което изисква превключване с идеята On/Off електрически. Това могат да бъдат кранове, трипътни вентили, кръстове и всякакви други устройства, на които може да се сложи ел задвижка M28 или M30, в зависимост.

На какво трябва да се обърне внимание при покупка на ел задвижка?

Това, на което трябва да обърнете внимание при закупуване на ел задвижка, за каквито и да било цели е размера на резбата, на устройството, на което ще монтирате ел задвижката.

Някои устройства работят с ел задвижки с гайка, с размер 30мм, докато други работят с гайка, с размер 28мм. Важно е да разберете Вашето устройство с какъв размер на резбата е, за да може да знаете каква ел задвжка да си купите.

Също така е важно да знаете дали ел задвижката е нормално затворена, или нормално отворена и да купите такава, каквато Ви е необходима на Вас спрямо нуждите Ви.

Заключение

Ел задвижката е устройство, което може да бъде много полезно в някои случаи. Хубаво е, че го има и е добре да знаем за какво можем да го използваме. Много важно е да не забравяме, че ел задвижката има нужда от термостат, който да я контролира, тя не работи самостоятелно като електромагнит вентила.

Дерзайте и ако имате въпроси, не се колебайте да ни пишете на info@kaminata.org.

Вашият коментар