Определяне на необходимата отоплителна мощност?

Когато става въпрос за отопление на стая, един от най-важните фактори е изборът на подходящ по размери и сила уред. Твърде малко и пространството Ви няма да се затопли достатъчно, твърде голямо и ще хабите енергия (и пари) за отопление на зона, която не се нуждае от нея. И така, как да изчислите какъв размер отоплителен уред Ви е необходим за дадена стая?

Едно общоприето правило е да умножите квадратния метър на помещението по 200 вата. Така че, например, ако имате хол от 30кв.м., ще ви е необходим уред от 6000 вата (6 киловата). Много хора се чудят, защо така правим, при положение, че правилната формула е да се вземат предвид стените, изолацията, прозорците и вратите. Да се допитаме до производителите на всички части, за да можем правилно да установим топлопроводимостта на всяка отделна част. След като имаме тази информация можем точно и ясно да сметнем колко точно вата ще губи на час нашата стая, а именно тогава ще знаем и колко ни трябва, за да я топлим.

Е да но на мен ми отне известно време да напиша цялото това нещо, сега си представете ако трябва действителност да го направите. Затова и причината, поради която всеки един майстор на отопление и ВиК Ви смята нещата по-този начин. Първо, защото така се подсигурява, че ще Ви е топло, независмо от изолацията, която понякога може и да не върши работата, която производителя казва, че ще върши.

Затова, когато се чудите как да си сметнете необхидмия радиатор за хола, не се чудете и не правете излишно сложни аритметически сметки от типа на 30,06 m² х 0,35 W/m2K х 40 C⁰ = 420,84 W и така нататък. Напълно ненужно Ви е. Да истината е, че ще дадете малко повече пари за отоплителни уреди, защото разликата няма да е малка от това, което ще Ви получи ако ги изчислявате правилно и това, която ще се получи ако умножавате квадратурата по 200вата. Но все пак мисля, че ще сте по-спокойно ако знаете, че имате запас и семейството Ви няма да стои на студено, вместо да рискувате и Ви една идея по-студено отколкото е можело да бъде.

Вашият коментар